
Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan bir grup farklılık ve bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, dil ve konuşma, motor beceri, hafıza, öğrenme, dürtü kontrolü, sosyal beceri işlevlerinde zorluklar yaşayabilir.
Nörogelişimsel bozuklukların etkileri, bir kişinin yaşamı boyunca sürme eğilimindedir. Belirtileri çocuk büyüdükçe sıklıkla değişir veya gelişirken, bazı zorluklar kalıcıdır. Bu bozuklukların teşhis ve tedavisi zor olabilir. Özellikle erken dönemde belirtilerde ciddi benzerlik vardır. Tedavi genellikle psikoterapi, eğitsel destek, ilaç, ev ve okul temelli uygulamaların bir kombinasyonunu içerir.
Çocuklardaki nörogelişimsel bozuklukların örnekleri arasında dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm, öğrenme güçlüğü, zihinsel gerilik, konuşma ve dil bozuklukları, tik bozuklukları, Down Sendromu gibi nörogenetik sendromlar, serebral palsi ve görme ve işitme bozuklukları sayılabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, anket soruları ile yapılan bir araştırmada, 3 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık %15’inin nörogelişimsel bozukluklardan etkilendiği gösterilmiştir. Yani oldukça sık görüldüğü söylenebilir. Bunların arasında en yaygın olanları; DEHB ve öğrenme güçlükleridir.
Nörogelişimsel bozukluklar sıklıkla birarada bulunur. Dolasıyla bir nörogelişimsel bozukluğun varlığı, diğerleri açısından ayrıntılı değerlendirmeyi gerekli kılar. Örneğin, ABD’li çocukların yaklaşık %4’ünde hem DEHB, hem de öğrenme güçlüğü vardır.
Çoğu nörogelişimsel bozukluğun, herhangi bir açık nedenden ziyade karmaşık ve çoklu nedenleri vardır. Bu bozukluklar genetik, biyolojik, psikososyal ve çevresel risk faktörlerinin kombinasyonundan kaynaklanmaktadır.
Uzman Bilgisi
Dr. İpek KUŞÇU ÖZÜCER
Psikiyatrist
- Üniversite : İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce), (2007-2013)
- Uzmanlık : İstanbul Üniversitesi, Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilimdalı, (2014- 2019)
Yazıları

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB, kişinin “kolayca ulaşılamayacak bir hedefe varmak için kullandığı kendini düzenleme becerileri” olarak açıklayabileceğimiz “Yürütücü İşlevler”de erken yaşlardan itibaren sorun yaşamasına neden olan, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüselliğe neden olabilen, beynin farklı şekilde işlev göstermesinden kaynaklanan yapısal nörogelişimsel bir bozukluktur.

Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan bir grup farklılık ve bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, dil ve konuşma, motor beceri, hafıza, öğrenme, dürtü kontrolü, sosyal beceri işlevlerinde zorluklar yaşayabilir. Nörogelişimsel bozuklukların etkileri, bir kişinin yaşamı boyunca sürme eğilimindedir. Belirtileri çocuk büyüdükçe sıklıkla değişir veya gelişirken, bazı zorluklar kalıcıdır. …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Mükemmeliyetçilik, “Ya, Hep Ya Hiç”
Kişilik Kişilik, bireyden bireye değişkenlik gösteren bir kavramdır. Bireyin doğuştan getirdikleri ve çevresel etkenlerle …

Nomofobi nedir? Nomofobi Tedavisi Nasıldır?
Son yıllarda teknoloji sayesinde insanlar her türlü bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak bireylerin …

Otizm Ve Asperger Sendromu
Otizm, erken çocukluk çağında belirtileri görülmeye başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan …

Neden Hep Aynı Senaryo, Hep Aynı Son?
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son: “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar …

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB, kişinin “kolayca ulaşılamayacak bir hedefe varmak için kullandığı kendini düzenleme becerileri” olarak …

Travma Beden
“Derin duyguları yaşamayı ve bunlara tahammül edebilmeyi öğrenmek travmadan iyileşmek için esastır” …

Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan …

Yetişkinlerin İçindeki Çocuklar: Çocuk Mod’ları
Hepimiz zaman zaman “çocuk gibi davrandım”, “kendimi kaybettim ve nasıl oldu anlamadım”, “şu an hatırladığımda …

Kendini Gerçekleştiren Kehanet
Kendini gerçekleştiren kehanet, toplum dilinde “korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum” …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi