
Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan bir grup farklılık ve bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, dil ve konuşma, motor beceri, hafıza, öğrenme, dürtü kontrolü, sosyal beceri işlevlerinde zorluklar yaşayabilir.
Nörogelişimsel bozuklukların etkileri, bir kişinin yaşamı boyunca sürme eğilimindedir. Belirtileri çocuk büyüdükçe sıklıkla değişir veya gelişirken, bazı zorluklar kalıcıdır. Bu bozuklukların teşhis ve tedavisi zor olabilir. Özellikle erken dönemde belirtilerde ciddi benzerlik vardır. Tedavi genellikle psikoterapi, eğitsel destek, ilaç, ev ve okul temelli uygulamaların bir kombinasyonunu içerir.
Çocuklardaki nörogelişimsel bozuklukların örnekleri arasında dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm, öğrenme güçlüğü, zihinsel gerilik, konuşma ve dil bozuklukları, tik bozuklukları, Down Sendromu gibi nörogenetik sendromlar, serebral palsi ve görme ve işitme bozuklukları sayılabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, anket soruları ile yapılan bir araştırmada, 3 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık %15’inin nörogelişimsel bozukluklardan etkilendiği gösterilmiştir. Yani oldukça sık görüldüğü söylenebilir. Bunların arasında en yaygın olanları; DEHB ve öğrenme güçlükleridir.
Nörogelişimsel bozukluklar sıklıkla birarada bulunur. Dolasıyla bir nörogelişimsel bozukluğun varlığı, diğerleri açısından ayrıntılı değerlendirmeyi gerekli kılar. Örneğin, ABD’li çocukların yaklaşık %4’ünde hem DEHB, hem de öğrenme güçlüğü vardır.
Çoğu nörogelişimsel bozukluğun, herhangi bir açık nedenden ziyade karmaşık ve çoklu nedenleri vardır. Bu bozukluklar genetik, biyolojik, psikososyal ve çevresel risk faktörlerinin kombinasyonundan kaynaklanmaktadır.
Uzman Bilgisi
Dr. İpek KUŞÇU ÖZÜCER
Psikiyatrist
- Üniversite : İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce), (2007-2013)
- Uzmanlık : İstanbul Üniversitesi, Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilimdalı, (2014- 2019)
Yazıları

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB, kişinin “kolayca ulaşılamayacak bir hedefe varmak için kullandığı kendini düzenleme becerileri” olarak açıklayabileceğimiz “Yürütücü İşlevler”de erken yaşlardan itibaren sorun yaşamasına neden olan, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüselliğe neden olabilen, beynin farklı şekilde işlev göstermesinden kaynaklanan yapısal nörogelişimsel bir bozukluktur.

Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan bir grup farklılık ve bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukları olan çocuklar, dil ve konuşma, motor beceri, hafıza, öğrenme, dürtü kontrolü, sosyal beceri işlevlerinde zorluklar yaşayabilir. Nörogelişimsel bozuklukların etkileri, bir kişinin yaşamı boyunca sürme eğilimindedir. Belirtileri çocuk büyüdükçe sıklıkla değişir veya gelişirken, bazı zorluklar kalıcıdır. …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Kış Depresyonu
Kış depresyonu, mevsimsel duygulanım bozukluğu ya da mevsimsel depresyon olarak da bilinen; kişinin yaptığı aktivitelere …

Duygu Durum Bozuklukları
Ruh hallerimiz duygularımızla ne kadar örtüşüyor değil mi? Bizi her gün etkiliyorlar. Bazen üzgün, kederliyiz, …

Anoreksiya Nervoza (AN) Nedir? Belirtileri, Tedavisi Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza, yaş ve boy uzunluğu için olağan sayılan bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme, kilo …

Bireylerin Mükemmeliyetçi Yapıları ve Ebeveynlik
Mükemmeliyetçilik kavramı kısaca bireylerin her alanda “en iyi” olma çabası olarak tanımlanabilir. Bireylerin …

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Şizoid kişilik bozukluğu üç kişilik bozukluğundan (diğerleri paranoid ve antisosyal KB) birisidir. DSM’nin son …

Stockholm Sendromu – Celladına Aşık Olmak
İlişkilerde aradığımız şeylerin en başında sevgi, sadakat ve saygı iken bazı durumlarda insanlar kendilerine saygı …

Othello Sendromu
İngiliz şair ve oyun yazarı olan William Shakespare’ın 1603’te yazdığı “Othello” isimli oyununda eşi tarafından …

İlişkilerin Sonucunda Klasikleşmiş Son
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son : “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar …

Ders Çalış-Ma
Ders çalışma konusu çocuğun ve ailenin ortak olarak yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Bunun nedeni ailenin ve …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi