Romantik İlişkilerde Sınırlar

Romantik İlişkilerde Sınırlar


Arkadaşlık, aile, romantik yada iş arkadaşlarıyla olan ilişkiler, aklınıza gelebilecek her ilişkide olduğunuz halinizle ilişkiye devam etmenize, karşılıklı saygı ve destek ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olan sınırlardır. Yani aslında her ilişki sınırlar sayesinde sağlıklı olur diyebiliriz.

Romantik ilişkilerde sınır çizmek partnerlerin karşılıklı sorumluluklarının belirlenmesi olarak tanımlanır.

Ancak Her bir partner bu sınırları anladığında ve bunlara uymayı kabul ettiği durumda sınırlar ilişkiyi sağlıklı hale getirir. Romantik ilişkilerde geçirilen zamanın ve duygusal yatırımın fazla olması sebebiyle özellikle ilişkinin başlarındaki heyecan ve partneri memnun etme isteğiyle de bu sınırlar bulanıklaşabilir.

Peki bir ilişkide sınır ihlalleri olabileceğine dair sinyaller neler olur?

İlişki içerisinde sorun çıkmasını önlemek veya partnerinizi memnun etmek için “hayır” demeyi istediğiniz durumlara “evet” diyorsanız

Parrnerinizi uzaklaştırmak veya cezalandırmak için evet diyebileceğiniz durumlarda hayır diyorsanız

Ne hissettiğinizi veya düşündüğünüzü paylaşmak yerine partnerinizin zihninizi okumasını ve doğru tahminde bulunmasını bekliyorsanız

Manipülatif bir şekilde partnerinizin düşünce ve davranışlarını kontrol etmeye çalışıyorsanız,

İlişkiniz içerisinde sınır ihlalleri olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun sonucunda birçok şey söze dökülmemiş olur, partnerleri kıran, inciten durumlar konuşulmamış olur ve bu durum partnerlerin duygusal olarak birbirinden uzaklaşmasına ve ilişkinin sonlanmasına sebep olabilir.

 

Sağlıklı sınırlar oluşturmak ve sürdürmek için neler yapılabilir diye düşünecek olursak bazı önerilerden bahsedebiliriz.

Bunlardan ilki yaşanan herhangi bir sorun ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi açık ve dürüst bir şekilde ifade etmeniz. Fakat çok da Anlaşılır bir şekilde Bazı zamanlarda açık ve dürüst olmak zorlayıcı olabilir. Böyle durumlarda zaman istemek, sorun üzerine düşünmek ve daha sonra iletişime geçmek faydalı olacaktır.

İkinci olarak partnerinizin ne hissettiğini tahmin etmeye çalışmak yerine sormak. Her bir birey anlaşılmak için duygu ve düşüncelerine söze dökme sorumluluğuna ve hakkına sahip. Bunları tahmin etmek ve bu tahmine göre davranmak sorunu daha da karmaşık hale getirebilir.

Üçüncü olarak kendi tercihleriniz ve sonuçlarıyla ilgili sorumluluk almak: Nasıl hissettiğiniz ve neler yaşandığı konusunda partnerinizi suçlamak yerine bilinçli yada bilinçsizce aldığınız hangi kararların şuanki durumu etkileyebileceğini düşünmek önemli olacaktır.

Son olarak partnerinizi suçlayan bir dil kullanmak yerine  durumla ilgili nasıl hissettiğinizi paylaşmak daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Tüm sınırlar ve sorumluluklar partnerinizle açık bir iletişim kurmanızı sağlarken aynı zamanda duygusal olarak daha yakın ve tatmin edici bir ilişki yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Uzman Bilgisi

Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
  • Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
  • Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.