Uzman Makaleleri

Anne Olmak

Anne Olmak

Anne olmak, insan yaşamında bütün duyguları aynı anda yaşatabilen en özel süreçtir. Birçok kadın bu süreci planlayıp duygusal olarak anne olmaya hazırlanabiliyorken, birçok kadın için ise annelik sürpriz bir durumdur. Her iki durumda da merak ve endişelerle doludur. Annelik, kocaman bir sevgi ve endişe halidir. Birdenbire değişen bir hayat, uykusuz geceler, 2-3 saatte bir yaşanan emzirme seansları, minicik bir beden ve yepyeni bir hayat. Kadın, bu süreçte bilmediği yeni bir hayata başlar ve her yenilik belirsizliklerle gelir insan hayatına. Bu belirsizlik durumu ise, çoğu zaman kaygıyı da beraberinde getirir. İşte tam da bu noktada anne adayları yeterince iyi anne olabilecek miyim, bebeğimi besleyebilecek miyim, onu anlayabilecek miyim gibi sorular ile baş etmeye çalışır. Annelik duygusal yükü ağır bir süreçtir.

Anne adayının yeni rolüne alışmaya çalıştığı bu geçiş sürecinde, bir de bu durumun üzerine genellikle toplum baskısı eklenir. “Sütün var mı?” “Kucağa mı alıştı bu çocuk?” “Üşümez mi bu bebek?” gibi birçok soruya cevap vermek durumunda kalır yeni anne. Bu noktada ise kadını kötü anne olarak etiketlenme korkusu alır.

Hayatınıza her şeyine yabancı olduğunuz ve sizin bakımınıza muhtaç yeni bir canlı daha katılıyor. Bu süreçte, bir bebek yaşama bağlanmayı nasıl öğreniyorsa, kadın da anne olmayı bebeği ile öğreniyor aslında. Bu yoğun duygular arasında, birçok anne toplum baskısı, yeni role uyum sağlama süreci ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ile meşgulken; bir insan olarak, genelde kendini unutuyor. Zorlansa da yardım istemiyor ve her duruma kendisi yetmeye çalışıyor.

Genellikle yeterli sosyal desteği alamayan, eşiyle arasında iletişim problemleri olan ve daha önce depresyon öyküsü olan kadınlar, lohusa depresyonuna daha yatkın oluyor. Genel olarak baktığımızda, lohusa depresyonu birçok kadında görülüyor; fakat çoğunlukla tanılanamıyor. Bunun nedeni ise, birçok anne bu konuda yardım almaktan çekiniyor ve yoğun bir suçluluk duygusu hissediyor. Genellikle de tek başına baş etmeye çalışıp, bu durumu gizlemeye çalışıyor.

Bütün bunlara baktığımızda, anne olmak fiziksel ve duygusal açıdan zor ve hassas bir süreçtir. Bu sebeple, her yeni annenin fiziksel muayenelerinin yanı sıra, ruhsal muayenelerinde göz ardı etmemeleri gerekmektedir. Gerekli durumlarda ise mutlaka yardım almaları önerilir. Beden ve ruh sağlığı iyi olan bir anne, “yeterince iyi anne olabilecek miyim?” sorusuna en iyi cevabı verebilecektir.

Birçok kadının anne olma kararını verememesinin altında da yeterince iyi anne olamamak endişesi yatıyor olabileceği unutulmamalıdır.

Uzman Bilgisi

Psk. Gözde Bahar KAYA
Klinik Psikolog
  • Üniversite : Atılım Üniversitesi
  • Uzmanlık : İstanbul Esenyurt Üniversitesi

Yazıları

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.