
Öz Şefkat Nedir, Ne Değildir?
Öz şefkat bir tutumdur ve kişinin kendi duygularına ve düşüncelerine ilişkin tavrı üzerinde belirleyicidir. Üç temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar öz nezaket, ortak insanlık hali ve farkındalıktır.
Öz nezaket, kişinin deneyimlediği olaylardan sonra kendisine neler söylediği, nasıl davrandığı ile ilişkilidir. Yani kişi kendisini eleştiriyor, cezalandırıcı bir tutum içine mi giriyor yoksa destekleyici bir tutum ile mi hareket ediyor? Bu bağlamda öz nezaket ile kastedilen, kişinin kendisine sevecen ve nazik bir tutum ile yaklaşmasıdır. Kimi zaman duygular ve düşünceler o kadar yoğundur ki kendimize nazik olmak zor olabilir. Böyle zamanlarda durup bu yaşadığım bir arkadaşımın başına gelse ona ne der, nasıl davranırdım sorusunu sormak ve buradaki tutumu kendimiz için de göstermeye çalışmak öz nezaketi hatırlatıcı olabilir. Diğer bir bileşen olan ortak insanlık hali, bütün yaşantıların, duygu ve düşüncelerin ortak insanlık deneyiminin bir parçası olduğunu söyler. İnsan olmak gelişmekte olmayı, kaçınılmaz olarak hatalar yapmayı ve yaşamın zorlukları ile karşılaşmayı beraberinde getirir. Her insanın acıyı deneyimleme şekli farklıdır ancak acı çekme hali ortaktır, bu acı çekme hali ise çok doğaldır. Bunu hatırlamak ve yaşantılarımızı bu bakış açısı ile değerlendirmek öz şefkatin bir parçasıdır. Farkındalık ise duygularımız ve düşüncelerimizi farkında olarak, onlardan kaçınmaya, onları yok saymaya çalışmadan kalma halidir. Duygu ve düşüncelerimizi fark edip alan açmak, ihtiyaç ve beklentilerimizi fark edip şekillendirmemiz için de önemlidir.
Öz şefkat, kendine acımak, her zaman yumuşak bir tutum içinde olmak, sadece kendini düşünerek bencil olmak, sadece durmak ya da pasif kalmak demek değildir. Öz şefkat, sadece o yaşantılarla kalmak ve durmak şeklinde olabileceği gibi neye ihtiyacımız olduğunu değerlendirip bu ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda harekete geçmek ya da bize iyi gelmeyen ilişkileri, durumları sonlandırmak gibi aktif eylemler de içerir.
Öz şefkat uygulamaları ile kendimiz ile kurduğumuz ilişkiyi değiştirebiliriz. Bu sayede diğer insanlarla ve dünyayla kurduğumuz ilişkiler de değişebilir. Araştırmalar öz şefkatli bir tutumun daha fazla mutluluk, yaşam doyumu, özgüven ve fiziksel sağlığı beraberinde getirdiğini göstermektedir. Dolayısıyla öz şefkat herkes tarafından öğrenilebilir ve uygulanabilir bir tutumdur, iyi oluşu arttırır.
Uzman Bilgisi
Psk. Cansu ŞAHİN
Klinik Psikolog
- Üniversite : Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih/Coğrafya Fakültesi, Psikoloji Bölümü (Bölüm İkinciliği)
- Uzmanlık : Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih/Coğrafya Fakültesi, Psikoloji Bölümü (Bölüm İkinciliği), Başkent Üniversitesi , Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Anabilim Dalı, Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı.
Yazıları

Öz Şefkat Nedir, Ne Değildir?
Öz şefkat bir tutumdur ve kişinin kendi duygularına ve düşüncelerine ilişkin tavrı üzerinde belirleyicidir. Üç temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar öz nezaket, ortak insanlık hali ve farkındalıktır. Öz nezaket, kişinin deneyimlediği olaylardan sonra kendisine neler söylediği, nasıl davrandığı ile ilişkilidir. Yani kişi kendisini eleştiriyor, cezalandırıcı bir tutum içine mi giriyor yoksa destekleyici bir tutum ile mi …

Özgüven Eksikliği Nedir, Nasıl Oluşur?
Özgüven Hareketleri Önce, Özgüven Hissi Sonra Gelir! Özgüven, kişinin hayatında iletişim kurma ve kendini ifade etme becerileri için önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin kendisi hakkındaki değerlendirmelerini içerir. Özgüven, kişinin ilişki kurma biçimlerini etkileyerek tutum ve davranışları üzerinde etkiye yol açar.
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Kış Depresyonu
Kış depresyonu, mevsimsel duygulanım bozukluğu ya da mevsimsel depresyon olarak da bilinen; kişinin yaptığı aktivitelere …

Duygu Durum Bozuklukları
Ruh hallerimiz duygularımızla ne kadar örtüşüyor değil mi? Bizi her gün etkiliyorlar. Bazen üzgün, kederliyiz, …

Anoreksiya Nervoza (AN) Nedir? Belirtileri, Tedavisi Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza, yaş ve boy uzunluğu için olağan sayılan bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme, kilo …

Bireylerin Mükemmeliyetçi Yapıları ve Ebeveynlik
Mükemmeliyetçilik kavramı kısaca bireylerin her alanda “en iyi” olma çabası olarak tanımlanabilir. Bireylerin …

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Şizoid kişilik bozukluğu üç kişilik bozukluğundan (diğerleri paranoid ve antisosyal KB) birisidir. DSM’nin son …

Stockholm Sendromu – Celladına Aşık Olmak
İlişkilerde aradığımız şeylerin en başında sevgi, sadakat ve saygı iken bazı durumlarda insanlar kendilerine saygı …

Othello Sendromu
İngiliz şair ve oyun yazarı olan William Shakespare’ın 1603’te yazdığı “Othello” isimli oyununda eşi tarafından …

İlişkilerin Sonucunda Klasikleşmiş Son
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son : “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar …

Ders Çalış-Ma
Ders çalışma konusu çocuğun ve ailenin ortak olarak yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Bunun nedeni ailenin ve …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi