Uzman Makaleleri

Panik Atak

Panik Atak

Panik atak, beklenmedik bir şekilde, kendiliğinden olan, çarpıntı, terleme, titreme, nefes alamama hissi, göğüste ağrı ya da sıkışma, baş dönmesi, sersemlik, uyuşma, karıncalanmanın eşlik ettiği, kişide yoğun bir ölüm, bayılma ya da delirme korkusu yaşatan bir durumdur.

Panik atak geçiren kişiler, büyük bir endişe ile hastanelerin acil servislerine ‘kalp krizi geçiriyorum’, ‘boğuluyorum’, felç oluyorum’, ‘bayılacağım’ gibi şikayetlerle başvururlar. Acil servislerde gerekli tıbbi taraması yapılır, belirtileri açıklayacak herhangi bir bulgu saptanmaz ve kişinin panik atak geçiriyor olabileceği düşünülür ve kişi psikiyatri hekimine yönlendirilir. Bu yönlendirilen kişilerin bir kısmı psikiyatri hekimine başvururken, bir kısmı da acil serviste yapılan değerlendirmelere rağmen hala kendisinde bir kalp hastalığı olduğu gibi düşüncelerle kardiyologlara, dahiliye hekimlerine başvururlar, çünkü panik atak geçiren birine göre, atak sırasında yaşadığı belirtiler tam anlamıyla bir kalp krizi ya da bir felç belirtilerinin aynısı olabilir, fakat arada çok büyük bir fark vardır, panik atak bir belirti taklitçisidir, kalp krizi ya da felç gibi durumları sadece taklit eder ve bu kişilerin kalp, akciğer, sinir sistemi gibi hayati organları büyük çoğunlukla tamamen sağlıklıdır. Peki sorun nerede?

Öncelikle bilinmesi gereken şey panik atak bir hastalık değildir, sadece bir belirtidir, tamamen sağlıklı olan, hiç bir psikiyatrik hastalığı olmayan kişiler de hayatlarının bir döneminde panik atak geçirebilir, bu durum öksürmeye benzer, şimdi kendinize sorun: öksürük bir hastalık mıdır? Hayır değildir, öksürük bir belirtidir, bir akciğer hastası da öksürebilir, boğazına su kaçan biri de öksürebilir, panik atak aynen öksürüğe benzer, bir belirtidir, hastalık değildir. Peki madem hastalık değil neden psikiyatriste gideyim?

Eğer kişi panik atakları sebebiyle ya da panik atak geçireceğim korkusu ile sosyal hayattan kendini izole ediyorsa, topluma giremiyorsa, sinemaya gidemiyorsa, otobüse binemiyorsa, asansörü kullanamıyorsa, evde yalnız kalamıyorsa bu durum artık bir hastalıktır ve adı Panik Bozukluktur ve bir psikiyatri hekimine başvurulması gerekir.

Panik bozukluk toplumda her yüz kişiden 1 ya da 2′ sinde görülen bir durumdur. Panik bozukluk tamamen tedavi edilebilen, uygun koşullarda verilmiş bir bilişsel terapi ile tekrarlama olasılığı en aza inen bir bozukluktur.

Eğer göğüste sıkışma, nefes alamama, çarpıntı, titreme, terleme, baş dönmesi, bulantı, sersemlik gibi belirtileriniz varsa, sık sık acil servislere gitmenize rağmen hiç bir hastalık saptanamıyorsa, bir psikiyatri hekimine başvurmanız, sizi, yaşadığınız bu korkutucu tecrübelerden kurtarabilir.

Uzman Bilgisi

Dr. Mustafa TATLI
Psikiyatrist
  • Üniversite : Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi (İngilizce)
  • Uzmanlık : Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yazıları

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.

    Sizi Arayalım