Toksik İlişki Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Zehir Mi? Sevgili mi?
Bizler neden bir ilişkiye başlarız. Mutlu olmak, gelişmek, belki de diğer yarımızı bulup sonsuz huzurda yaşamak için. Aslında temel amacımız kendimizi daha iyi hissetmek iken bazı ilişkiler bize tam tersi etki yapar; zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur.
Bu tür ilişkiler kişi için oldukça yıpratıcıdır. Tam da kendinizi ilişkide iyi hissetmek yerine kendinizi tam tersini yaşarken buluyorsanız size kötü bir haberim var. Son zamanlarda o çok duyduğumuz toksik (zararlı) ilişki hayatınızın başrolünde olabilir.
Nedir bu toksik ilişki?
Aslında bu bir gizlenmiş psikolojik zehirdir. Karşı taraf içtiğimiz çaya görünmez bir zehir koyar. Ve biz o çayı içerken vücudumuzda ki hasarı pekte fark edemeyiz. Fakat zamanla zehrin dozu artar her gün bir damla daha.. artık vücudunuzu kasıp kavuran bir şeyler olduğunun farkındasınızdır. Size bir kötü haber daha. O çay sizde artık alışkanlık yapmıştır. Sabah öğle akşam o çaydan içmeden duramazsınız. Vücudunuz hasardan kasıp kavrulur ama hiçbir şey yapamaz içmekten vazgeçemezsiniz.
İşte toksik ilişki tam da böyle. Uzun süre fark edilmeyen duygusal fiziksel zarar veren, çok fazla yıkıcı etkisi olan, kişinin kendini hiç iyi hissetmediği fakat bunlara rağmen de asla vazgeçemediği tabiri caiz ise sizi zehirleyen o ilişkiye verilen isimdir.
Çok koşarsınız, çok yıpranırsınız ama bir bakmışsınız yine olduğunuz yerdesiniz; o zehirli çayı içiyorsunuz. Artık kendinize ait tüm benliğinizi ve değerlerinizi kaybetmeye başlıyorsunuzdur. Sürekli sizi eleştiren, sizi anlamayan belki de aşağılayan o adam/kadın ruhunuzu zehirler. Siz ise zehri içtikçe kendinize olan güveninizi kaybetmeye, kendinizi her geçen gün daha fazla suçlamaya, daha çok değersiz hissetmeye devam edersiniz. Birde her gece neden bundan kurtulamıyorum diye düşünmek cabası olsa gerek.
Her daim fedakarlık yapan taraf siz olursunuz, onun için kendi hayatınızı bir köşede bekletirsiniz çünkü bu ilişkide manipülasyon vardır, duygu, düşünceleriniz hatta davranışlarınız sürekli olarak kontrol altındadır. Bir bakmışsınız siz bile kendinizi kusurlu ve yetersiz hissediyorsunuz. Tepki koysanız dahi alacağınız cevap “ben bunları senin ve
ilişkimizin iyiliği için söylüyorum”. Oysaki bu ilişkide sizin yakınlık ve sevgi, koşulsuz kabullenme ihtiyaçlarınızdan her biri önemsizdir. Odak noktası ise kendi ihtiyaçlarıdır. Artık tüm olumsuz duygularınız su yüzeyine çıkar.. öfke, mutsuzluk, tedirginlik hali, yorgunluk.. Aynı yerde dönüp durursunuz. Devamlı kendinizi anlatmaya çalışırsınız fakat
aynı tartışma konuları gündeme gelir hiçbir çözüm ve sonuç gelmez. Artık çayı içerken nefes bile alamayınca hale gelirsiniz. Çünkü artık siz bile kendinizi tanıyamadığınız içinden çıkılmaz bir toksik ilişki ile karşı karşıyasınız.
Çok merak edilen bir şey daha var. Bize zarar verdiğini bildiğimiz bir çayı içmeye neden devam ederiz? Herkesin ilişki dinamikleri, benlik algıları birbirinden çok farklı olsa da bazı düşünce kalıpları toksik ilişki için en önemli kaynaklardır.
- Emek harcadım acaba düzelir mi? Hala kurtarabilir miyim? Yani demem o ki hala bir şeylerin değişebileceğine inanmak.
- Benim yüzümden mi bu haldeyiz? Aslında bu düşünce kalıbı ta bizim çocukluk yıllarımızdan gelir, ebeveynlerimizin bizi değersizleştirdiği yıllardan. Anne babamızın duygularımızı reddedişi kendimizde bir eksiklik, bir kusur arama algısı ile büyümemize sebep olur. *manipülasyon!! Karşı taraf bize şunu söyler: “ilişkimizde sorun yok, sen büyütüyorsun”
- Yas dönemini göze alamama: ilişki istediği kadar toksik olsun, zarar versin, sonuçta her biten ilişki ardından bir yalnızlık, bir yas dönemi vardır. Bazı insanlar bununla mücadelede kendilerini zayıf görürler.
Artık toksik ilişki nedir, sebepleri nelerdir biliyoruz. Geriye kalan şey ise nasıl kurtulurum? Bu sebepleri bilmek son derece önemli. İşaretleri fark edin. Kabul edin. Fark etmek, değiştirmeye çalışmak ve gerçeklerle yüzleşmeye başlamak. Toksik ilişkinin, içtiğimiz zehrin hasarını fark edip kurtulabilirsiniz. Dürüst olun kendinize. Evet çok zaman ve emek harcadınız çok umutluydunuz ama kasıp kavuran o his. Onu susturmayın. Tutunacak dallar aramayın unutmayın her tutunduğunuz dal elinizde kaldı. En önemlisi de kendiniz olun.
Gerçek benliğinizin bile reddedildiği o ilişkide durmak çok ta anlamlı değil.
Unutmayın iki taraf da inanmadan, sevmeden, değer vermeden ve tam bir çaba sarf etmeden bir gün değişir umudu ile o zehri içmeye devam etmek yalnızca toksik ilişki ile olur. Bizler ise ilişkiyi keyif için, mutluluk için yaşamalıyız.
Uzman Bilgisi
Psk. Nida DAL İDİKUT
Klinik Psikolog
- Üniversite : Bilkent Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü
- Uzmanlık : Bournemouth Üniversitesi, İnsani Bilimler Enstitüsü (Şeref öğrencisi)
Yazıları
Evlilikte Sağlıklı Tartışma
Evlilikte Sorun Çözme Yolları – Sağlıklı Tartışma Nasıl Olmalıdır? Evlilik iki farklı bireyin kişilik özelliklerinin, kültürünün, görüş açılarının farklılığının, değer ve inançlarının ve sosyal yaşantılarının bir araya gelerek oluşturdukları yapıdır. Kişiler bu yapı üzerinden kendilerini yeniden tanımaya başlarlar.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce ve davranışlarımızdan dolayı takıntılı yani obsesif olduğumuzu düşündüğümüz anlar olmuştur.
Duygudurum Bozukluğu Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Ruh hallerimiz duygularımızla ne kadar örtüşüyor değil mi? Bizi her gün etkiliyorlar. Bazen üzgün, kederliyiz, bazen ise mutluyuz. Hatta aynı gün içinde ani değişimle üzgün ve mutlu bile olabiliriz. Çünkü her insan hayatında duyguların inişli çıkışlı zamanları olur en çokta dış etmenlerden dolayı. Bu durumda herkesin günlük rutininde, ani duygu iniş ve çıkışlarının yaşanması belli bir …
Stockholm Sendromu: Celladına Aşık Olmak
İlişkilerde aradığımız şeylerin en başında sevgi, sadakat ve saygı iken bazı durumlarda insanlar kendilerine saygı duymayan, kötü davranışlarda bulunan hatta bazen eziyet eden, fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulayan kişilere karşı da olumlu duygu geliştirebiliyorlar.
İlişkilerin Sonucunda Klasikleşmiş Son
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son : “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar değişiyor ama yaşananlar, sonlar tüm senaryo aynı, bir türlü mutluluğu, gerçek aşkı bulamıyorsunuz. Sanki bir kısır döngü gibi. Tesadüfen mi bu insanlar sizi buluyor yoksa mütemadiyen sizmi farkında olmadan o tip insanlara yöneliyorsunuz?
Neden Hep Aynı Senaryo, Hep Aynı Son?
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son: “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar değişiyor ama yaşananlar, sonlar tüm senaryo aynı, bir türlü mutluluğu, gerçek aşkı bulamıyorsunuz.
Toksik İlişki Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Zehir Mi? Sevgili mi? Bizler neden bir ilişkiye başlarız. Mutlu olmak, gelişmek, belki de diğer yarımızı bulup sonsuz huzurda yaşamak için. Aslında temel amacımız kendimizi daha iyi hissetmek iken bazı ilişkiler bize tam tersi etki yapar; zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur. Bu tür ilişkiler kişi için oldukça yıpratıcıdır. Tam da kendinizi ilişkide …
Evlilikten mi Kendimizden mi Korkar Olduk?
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de son yılda evlenme oranı yüzde on gibi ciddi bir düşüşte. Yıllar önce insanların en büyük hayali evlenip yuva kurmak ve çocuk sahibi olmak iken nasıl oldu da bu kadar evlenmekten korkar olduk.
Güncel Psikoloji Yayınlarımız
Bipolar Bozukluk Nedir?
Hayat bazen bir dağ yokuşunda yükselip alçalan bir yolculuğa dönüşebilir. Kimi günler enerjimiz zirvede, her şeyin …
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi diğer adıyla ruh bilimi, Yunancada ‘psykhe’ ile ‘logos’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle …
Psikoz Nedir?
Psikoz kelimesi Yunanca psyche(ruh, zihin) ve osis(anormal veya hastalıklı) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiş bir …
Ekran Bağımlılığı
Her geçen gün daha fazla ebeveyn, çocuklarının tablet, telefon veya bilgisayar kullanımından dolayı endişelerini …
Maskeli Depresyon Nedir?
Maskeli depresyon, diğer adıyla gizli veya gülümseyen depresyon olarak da karşımıza çıkmaktadır. Maskeli depresyon, …
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık …
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …
Narsisizme Farklı Bir Bakış
Narkissos yüzyıllar sonra kendisinden bu kadar bahsedildiğini bilse çok mutlu olurdu. Bilmeyenler için özetleyecek …
Trikotillomani Nedir?
Trikotillomani halk dilinde saç koparma hastalığı olarak bilinmektedir ve tanı kitaplarında obsesif kompulsif bozuklukları …