Psikolojik Dayanıklılık Nedir?
Günlük hayat stresinden, etkileri daha uzun sürebilecek travmatik olaylara kadar, herkes hayatında zorlu deneyimler yaşar.. Bunların her biri kişileri farklı şekillerde etkiler, farklı düşünceler, duygular ve belirsizlikler getirir. Travmatik bir deneyim sonrası bir kişi depresyon semptomları gösterebilirken başka bir kişi aynı olay sonrası günlük hayatına daha kolay devam edebilmektedir. İnsanların hayatılarını değiştiren olaylara ve stresli durumlara zamanla uyumlanmasını sağlayan faktörlerden biri psikolojik dayanıklılıktır.
Psikolojik dayanıklılık travma, aile ve ilişki sorunları, ciddi sağlık problemleri, maddi sorunlar gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi bir şekilde uyum sağlama süreci olarak tanımlanır. Psikolojik dayanıklılık sadece bu zorlu deneyimleri atlatabilmeyi değil aynı zamanda kişisel olarak gelişimi ve büyümeyi de içerir. Zorlu deneyimlerin ne kadar acı verici olursa olsun hayatınızı belirlemek zorunda olmadığını, hayatınızın kontrol edebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz de birçok yönü olduğunu görmenizi sağlar.
Fakat psikolojik dayanıklılığın, stresi yada hayattaki zorlukları yok etmediğini, psikolojik dayanıklılığa sahip kişilerin hayata pembe gözlüklerle bakmadığını belirtmek önemlidir. Elbette ki bu kişiler de yaşadıkları zorlu bir deneyim sonrası negatif duygular yaşarlar ve stres altında hissederler. Fakat hayatta zaman zaman aksiliklerin, zorlayıcı ve acı verici olayların olabileceğinın farkındalığı ile bu duyguları yaşama ve hayatlarına devam etme konusunda daha olumlu bir bakış açıları vardır.
Peki psikolojik olarak dayanıklı olmak demek hangi özelliklere sahip olmak demek? Bunlar geliştirilebilir mi yoksa doğuştan gelen özellikler mi?
Piskolojik dayanıklık genetik, ruh sağlığı, sosyal destek, kişinin yetiştiği çevre gibi içsel ve dışsal faktörlerin birleşiminin bir sonucudur. Aynı zamanda öğrenilebilir ve geliştirilebilir davranış ve düşünceleri içerir. Tıpkı kaslarınızı geliştirmek gibi zamanla ve pratikle psikolojik olarak daha dayanıklı hale gelebilirsiniz. Bunun için odaklanabileceğiniz konulara 4 ana başlıkta ayrıntılı bir şekilde bakalım.
Bunlardan ilki: İlişkilere öncelik vermek.. Yaşadığınız Travmatik deneyimler sizi insanlardan izole olmaya itebilir fakat sizi önemseyen kişilerden yardım ve destek kabul etmek önemlidir. Hayatınızda bir zorluk yaşarken Empatik güvenilir ve anlayışlı insanlarla ilişki kurmak yalnız olmadığınızı hatırlatır.
İkincisi: Fiziksel olarak da iyi oluş halinizi arttırmak. Stresiniz sadece duygusal değil fiziksel sebeplerden dolayı da artabilir. Bu sebeple doğru beslenme, yeterli uyku ve düzenli egzersizle hem negatif duygu-durumunuzu değiştirebilir hem de stresle baş etme konusunda vücüdunuzu güçlendirebilirsiniz. Zorlayıcı hayat deneyimleri yaşarken alkol ve madde kullanımı gibi kısa süreli ve acıyı hafifletmeye yönelik yöntemler bir seçenek gibi gözükebilir. Fakat bu derin bir yaraya yarabandı yapıştırmaya benzer. Bu nedenle o an yaşadığınız stresi tamamen yok etmeye çalışmak yerine bedeninize bu stresle baş etme kaynakları sunmaya odaklanmalısınız.
Bunlara ek olarak yoga, meditasyon ve farkındalık pratiklerinin de umudunuzu arttırmaya ve hayatınızdaki pozitif süreçlere odaklanmanıza katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.
Üçüncü olarak: Bir amaç bulmak.: buna zor zamanlarında başkalarına yardım etmek, gerçekçi hedefler belirleyip düzenli olarak bu hedefe yönelik adımlar atmak, zorlukları kendinizi keşfetmek için bir fırsat olarak görmek gibi örnekler verilebilir.
Ve son olarak: Sağlıklı düşünmek için çabalamak: Nasıl düşündüğünüz nasıl hissettiğinizi de belirlyen önemli bir göstergedir. Zorlu deneyimler içerisindeyken nasıl düşündüğünüze odaklanın. Durumu felaketleştiriyor musunuz, yaşadığınız deneyimin bundan sonraki hayatınızda da aynı etkiyle devam edeceğini ve çaresiz olacağınızı mı düşünüyorsunuz. Buna benzer çarpıtmaları bulup daha gerçekçi düşüncelerle değiştirdiğinizde daha farklı hissedebileceğinizi de fark edebilirsiniz.
Aynı zamanda geçmişten ders çıkarmak, değişimin hayatın bir parçası olduğunu kabul etmek ve geleceğe dair umutlu bir bakış açısı geliştirmek sizi psikolojik olarak daha dayanıklı hale getirecektir.
Tüm bunların yanında kendi kaynaklarınızın ve stratejilerinizin yetmediği zamanlar da muhakkak olabilir. Böyle durumlarda, kendinizi sıkışmış ve çaresiz hissettiğinizde, yaşadığınız travmatik deneyim sonucu günlük işlevlerinizi dahi yerine getiremediğinizi fark ettiğinizde porfesyonel bir destek almak çok önemli olacaktır.
Uzman Bilgisi
Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
- Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
- Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü
Yazıları

Neden Geçmiş İlişkilerimizi Tekrarlarız?
Her birimiz zaman zaman kendimize romantik ilişkilerimizle ilgili neden hep böyle kişiler beni buluyor, ilişkilerimde neden benzer sorunlar yaşıyorum, hep böyle mi devam edecek gibi sorular sormuşuzdur. Aslında bizi huzursuz etse de, zorlasa da ilişkilerimizde benzer örüntüler tekrarlıyoruz.

Romantik İlişkilerde Sabotaj Nedir?
Bir süredir yeni biriyle görüşüyorsunuz. İletişiminiz harika, çok iyi vakit geçiriyorsunuz, cinsel anlamda da çok uyumlusunuz. Gittikçe daha çok vakit geçirmeye başlıyorsunuz. Fakat bu sırada içinizde rahatsız edici bir ses sürekli size “Zaten yakında terslik olacak ve her şey bozulacak” diyor, ilişkideki negatif taraflara odaklanıyor ve partnerinizden uzaklaşmaya başlıyorsunuz.

Online Terapi Nedir? Online Terapi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
1980’lerden itibaren teknoloji ve internet kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması bazı hayat pratiklerinin de değişmesine ve dönüşmesine neden oldu. Birçok hizmete internet üzerinden erişilmesi hem sadece yaşadığımız yerdeki imkanlarla sınırlı kalmamamızı hem de zaman kaybetmememizi sağladı.
Podcastler

Psikolojik Dayanıklılık Nedir?
Günlük hayat stresinden, etkileri daha uzun sürebilecek travmatik olaylara kadar, herkes hayatında zorlu deneyimler yaşar.. Bunların her biri kişileri farklı şekillerde etkiler, farklı düşünceler, duygular ve belirsizlikler getirir. Travmatik bir deneyim sonrası bir kişi depresyon semptomları gösterebilirken başka bir kişi aynı olay sonrası günlük hayatına daha kolay devam edebilmektedir. İnsanların hayatılarını değiştiren olaylara ve stresli …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini …

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …

Dünden Bugüne: Cinsel Mitler
Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarız. Biz insanların ihtiyaçlarını …

Öfke Kontrolü: Sağlıklı İçsel Dengeye Ulaşma Yolu
Öfke, hepimizin zaman zaman deneyimlediği güçlü bir duygudur. Hayal kırıklığı veya algılanan adaletsizlik gibi …

Depresyon ve İş Performansı: İş Hayatında Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon, melankoli kavramı altında ruhsal bozukluklar içerisinde en eski tanımlanan kavramlardan birisi olarak gelmiştir. …

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce …

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, …

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri
Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. …

Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi: İyi Bir Gece Uykusunun Önemi
Uyku canlıların temel fizyolojik gereksinimleri arasında yer almaktadır. Uykunun amacı vücudun dinlenmesini ve enerjisinin …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi