Uzman Makaleleri

Kendine İyi Bakmanın Önemi Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri

Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. Günlük hayatın telaşı içinde kendimizden önce başkalarının ihtiyaçlarına önem verdiğimizde, kendi ihtiyaçlarımızı ihmal etme eğilimimiz artabilir ve bu durum hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Ancak kendi bedenimize, sağlığımıza ve mutluluğumuza önem vermek, uzun vadede kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Kendine iyi bakmak; kendinizi sevmenin, değer vermenin ve kendi ihtiyaçlarınıza öncelik vermenin bir ifadesidir.

Kendinize iyi bakmak için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri kendinizi önceliklendirmektir. Kendini önceliklendirme, kendi ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirlemenin, bu ihtiyaç ve hedeflere öncelik vermenin bir yoludur. Kendini önceliklendirmek için ilk adım kendinizi tanımak; kendinizin hayata dair istek, hedef, beklenti, motivasyonlarını bilmek ve bu doğrultuda hareket etmektir. Bu daha dengeli bir yaşam sürmenizi sağlar, stresi azaltır, mutluluğu artırır ve uzun vadede daha sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam elde etmenize yardımcı olur.

Kendine iyi bakmanın bir diğer yolu ise öz-bakım pratikleridir. Bu pratikler, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı desteklemeye yönelik aktiviteler içerir. Günlük hayatın içinde yapılan öz-bakım pratikleri kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur, yaşam kalitenizi arttırır.

Kendinize daha iyi bakmak için yapabileceğiniz bazı öz-bakım pratikleri şunlardır:

  1. Kendinize Zaman Ayırmak: Size iyi hissettiren aktiviteleri bulmak ve bu aktivitelere zaman ayırmak, kendine iyi bakmak için önemli bir pratiktir. Hobi edinmek, yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi aktiviteler kendinize zaman ayırmanıza katkı sağlar.
  2. Egzersiz: Fiziksel aktivite, bedeninizin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olurken zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler; stresi azaltır, endorfin, serotonin gibi iyi hissetmenize katkıda bulunan hormonların salınımını artırır. Sevdiğiniz ve size iyi gelen egzersizi keşfedip hayatınızda bu egzersize yer ayırmak kendinize iyi bakmanıza yardımcı olur.
  3. Sağlıklı Beslenme: Dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hem fiziksel hem psikolojik sağlığınızı olumlu yönde etkiler, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
  4. Uyku Düzeni: Yeterli ve kaliteli uyku, zihinsel ve fiziksel iyilik haliniz için önemlidir. Uyku düzeninize özen göstermek ve uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmek hayat kalitenizi arttırır.
  5. Nefes egzersizleri ve mindfullness alıştırmaları: Nefes egzersizleri ve mindfullness -anda kalma- alıştırmaları, zihnimizi dinlendirmek, koşturma içinde geçen hayatımızda kendimize bir boşluk yaratıp anın tadını çıkarmak açısından oldukça önemlidir. Gün içinde belli zamanlarda dikkatimizi nefesimize yönelterek anda kalmayı daha yoğun bir şekilde deneyimleyebilir ve zihninize dinlenmek için fırsat yaratabilirsiniz.
  6. Zaman Yönetimi: Zamanınızı verimli bir şekilde yönetmek, stresi azaltır ve kendinize daha fazla vakit ayırmanızı sağlar. Görevleri öncelik sırasına koymak ve düzenli molalar vermek zaman yönetimi açısından önemlidir, kendinizle vakit geçirmeniz için fırsatlar yaratmanıza yardımcı olur.
  7. Sosyal İlişkiler: Sosyal ilişkiler zihin sağlığınızı iyileştirir ve psikolojik destek sağlar. Sevdiklerinizle zaman geçirmek kendinize bakım vermek için yapabileceğiniz en iyi pratiklerden biridir.

            Kendinize iyi bakmak, kendinizi önceliklendirmek ve öz bakım yapmak; zihinsel, bedensel ve duygusal sağlığınızı daha iyi hale getirmek için oldukça önemlidir, tükenmiş hissetmenizi engeller, psikolojik iyi oluş seviyenizi yükseltir, daha doyumlu ve sağlıklı ilişkiler kurmanıza destek olur.

Uzman Bilgisi

Psk. Naz MEYDAN
Klinik Psikolog
  • Üniversite : Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü
  • Uzmanlık : Atılım Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı

Yazıları

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.