Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan bir terapi yöntemidir. Bireylerin iletişim ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Dil ve konuşma terapisi hem erişkinlere hem de çocuklara uygulanabilir. Ses tekrarlarından, beyin hasarına bağlı kısmi konuşma kaybına kadar pek çok farklı konuşma sorunu ve iletişim bozukluğu için kullanılabilir. Yutma, konuşma, dil ve iletişim bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan dil ve konuşma terapisi, alanında uzman terapistler tarafından uygulanmalıdır.
İletişim Bozuklukları Nelerdir?
İletişim; kişiler arası bilgi, duygu, düşünce aktarımını sağlayan sözlü ya da sözsüz davranış bütünüdür. İletişim bozuklukları, iletişim için gerekli olan kavramları veya sembolleri algılama, alma, işleme ve kavrama yeteneğini etkiler. İletişim bozuklukları, dili anlama, konuşma, sosyal ipuçları, yüz ifadeleri, jestler veya duygusal algıdaki bozulmaları içerebilir. İletişim bozuklukları temel olarak beş kategoriye ayrılır (DSM-V).
Dil Bozukluğu: Kişinin sözlü, yazılı veya işaret dilini anlamakta ve kullanmada zorluk yaşaması durumudur.
Konuşma Sesi Bozukluğu: Etkili iletişimi engelleyen veya anlamayı zorlaştırabilen konuşma sesleri üretme güçlüğünü içerir.
Çocuklukta Başlayan Akıcılık Bozukluğu (Kekemelik): Konuşmanın akıcılığının bozulmasına yol açabilecek şekilde görülen ses ve hece tekrarı, sesleri uzatma, ünlemler, kelimenin bölünmesi, sesli veya sessiz bloklar, zor kelimeyi söylememek için yedek kelime bulma, konuşurken gerilim, tek heceli kelimeleri tekrar etme şeklinde görülen bir iletişim bozukluğudur.
Toplumsal İletişim Bozukluğu: Sosyal amaçlar için, sözlü ve sözlü olmayan iletişimi anlamakta ve kullanmakta güçlük çekme durumudur.
Tanımlanmamış İletişim Bozukluğu: Belirgin bir sıkıntıya sebep veren, toplumsal veya işle ilgili alanlarda önemli bir işlevsellik kaybı yaratan ancak herhangi bir tanı kriterini tam olarak karşılamayan iletişim bozukluklarıdır.
Dil ve Konuşma Terapisinde Kullanılan Teknikler Nelerdir?
Yukarıda açıklanan alanların her biri için çeşitli konuşma terapisi teknikleri vardır. Her terapi programı bireysel olarak hazırlanır. Belirli sesleri çıkarmaya ve konuşmanın akıcılığını geliştirmeye yönelik alıştırmalar; nefes alma, yutma ve sesi geliştirmek için egzersizler kullanılabilir. Çocuklar için terapi programı düzenlenirken, oyuncaklar, resimli kartlar ve kitaplardan yararlanılır. Terapinin uzun vadede yardımcı olması için teknikleri evde de düzenli olarak uygulamak önemlidir.
Dil ve Konuşma Terapisi Ne Kadar Sürer?
Dil-konuşma terapisinin standart bir uygulanma süresi yoktur. Yaş, problemin şiddeti, seanslara katılım ve ödevlerin düzenli yapılması gibi faktörlere bağlı olarak terapi süreci kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Erken yaşta yapılan müdahaleler, yetişkinliğe kıyasla daha kısa sürede sonuç vermektedir.
Uzman Bilgisi
Psk. Betigül BARAN
Klinik Psikolog
- Üniversite : Altınbaş Üniversitesi, İngilizce Psikoloji Bölümü, Altınbaş Üniversitesi, İngilizce Sosyoloji Bölümü (Çift Anadal)
- Uzmanlık : İstanbul Kent Üniversitesi, Klinik Psikoloji
Yazıları
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan bir terapi yöntemidir. Bireylerin iletişim ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Dil ve konuşma terapisi hem erişkinlere hem de çocuklara uygulanabilir. Ses tekrarlarından, beyin hasarına bağlı kısmi konuşma kaybına kadar pek çok farklı konuşma sorunu ve iletişim bozukluğu için kullanılabilir. Yutma, konuşma, dil …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız
Çocuklarda Ayrılık Kaygısı
Çocuklarda ayrılık kaygısı, bir çocuğun bakım veren kişilerden ayrılırken yaşadığı yoğun stres durumu olarak …
Aşk Ne Kadar Mümkün?
Platon’un aşkla ilgili diyaloglardan oluşan “Şölen” kitabında geçen bir tartışmada, Aristophanes şu hikayeyi …
Depresyonun Gelişimi ve Pozitif Bakış Açısı Geliştirme Yolları
Erken yaşantılar kişide kendisi ve dünya ile ilgili bazı temel işlevsel olmayan inançların veya şemaların gelişmesine …
Bipolar Bozukluk Nedir?
Hayat bazen bir dağ yokuşunda yükselip alçalan bir yolculuğa dönüşebilir. Kimi günler enerjimiz zirvede, her şeyin …
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi diğer adıyla ruh bilimi, Yunancada ‘psykhe’ ile ‘logos’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle …
Psikoz Nedir?
Psikoz kelimesi Yunanca psyche(ruh, zihin) ve osis(anormal veya hastalıklı) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiş bir …
Ekran Bağımlılığı
Her geçen gün daha fazla ebeveyn, çocuklarının tablet, telefon veya bilgisayar kullanımından dolayı endişelerini …
Maskeli Depresyon Nedir?
Maskeli depresyon, diğer adıyla gizli veya gülümseyen depresyon olarak da karşımıza çıkmaktadır. Maskeli depresyon, …
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık …