Evlilikten mi Kendimizden mi Korkar Olduk?
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de son yılda evlenme oranı yüzde on gibi ciddi bir düşüşte. Yıllar önce insanların en büyük hayali evlenip yuva kurmak ve çocuk sahibi olmak iken nasıl oldu da bu kadar evlenmekten korkar olduk.
Hiç düşününüz mü geçmişte yapılan görücü usulü evliliklerdeki cesareti. Birbirini hiç tanımayan, hiçbir şey paylaşmayan, belki de hiç bir ortak yanı olmayan insanlar… Nasıl oluyor da ömür boyu mutlu huzurlu bir hayat yaşayabiliyorken bizler kendi seçtiğimiz insanlarla sona gitmekten bu kadar korkuyoruz.
Yıllarca doğru insanı arayıp dururuz. Belki birçok aşk yaşadınız, kırılıp üzüldünüz. Sonra kendinizi avuttunuz ‘benim için doğru insan değilmiş’ diye. Belki de daha hiç aşk yaşamadınız soranlara da ‘daha karşıma doğru insan çıkmadı’ dediniz. Dışarıda bir yerlerde mükemmel doğru insanın varolduğu düşüncesi ile yıllarınızı geçirdiniz.
Yabancıların ‘The One’ diye adlandırdığı çocukluğumuzdan beri hayalini kurduğumuz o doğru kişi… Ne çok korkuyoruz dimi bulduğumuzu zannettiğimiz o doğru insanın yanlış olmasından iş ciddiye binince. Günün sonunda bir ilişkiden beklediğimiz sadece mutluluk iken neler zor ve korkulu bir sınav haline geldi? Dürüstlük mü, sadakat mi, iyi bir kariyer ya da maddi güç mü ya da fiziksel özelliklerimiz mi?
Peki gelelim size…
- Aradığınız özelliklerin tümü sizde var mı?
- Sahiden hiç mi yalan söylemediniz?
- Hiç aldatmadınız mı?
- İyi bir kariyer ve maddi gücünüz var mı?
- Peki ya kilonuz, boyunuz ideal mi?
Mükemmel arkadaş, anne ya da baba dediğiniz insanlara bakın. Hiç mi üzmedi, kırmadı, hayal kırıklığına uğratmadı sizi?
İşin aslı; aradığınız insan olmayı en çok arzuladığınız insandır. İlişki kusurlarımızı açığa çıkaran bir tehdittir aslında.
Aşkta ilişkiler boş bir kutuya benzer. İçine koymadığınız şeyi geri alamazsınız. Bizim kendimizde olmayan şeyleri bir başkası bize veremez. Doğru kişiyi bulmanın yolu ona doğru olma sorumluluğunu yükleyip kendi eksiklerimizi kapatma çabasından ve korkusundan ziyade asıl korktuğumuz çokta doğru olmayan kendi benliğimizle yüzleşmek mi yoksa bir daha düşünün. Emin olun evrende hepimiz için eşit oranda doğru insan, mutluluk, şans var. Bu insanla evlenmekten korkmak yerine tek bir soru belki de: “gerçek benliğim ve bütün kusurlarımla, gerçek benliği ve kusurlarıyla kim?”
Uzman Bilgisi
Psk. Nida DAL İDİKUT
Klinik Psikolog
- Üniversite : Bilkent Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü
- Uzmanlık : Bournemouth Üniversitesi, İnsani Bilimler Enstitüsü (Şeref öğrencisi)
Yazıları
Evlilikte Sağlıklı Tartışma
Evlilikte Sorun Çözme Yolları – Sağlıklı Tartışma Nasıl Olmalıdır? Evlilik iki farklı bireyin kişilik özelliklerinin, kültürünün, görüş açılarının farklılığının, değer ve inançlarının ve sosyal yaşantılarının bir araya gelerek oluşturdukları yapıdır. Kişiler bu yapı üzerinden kendilerini yeniden tanımaya başlarlar.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce ve davranışlarımızdan dolayı takıntılı yani obsesif olduğumuzu düşündüğümüz anlar olmuştur.
Duygudurum Bozukluğu Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Ruh hallerimiz duygularımızla ne kadar örtüşüyor değil mi? Bizi her gün etkiliyorlar. Bazen üzgün, kederliyiz, bazen ise mutluyuz. Hatta aynı gün içinde ani değişimle üzgün ve mutlu bile olabiliriz. Çünkü her insan hayatında duyguların inişli çıkışlı zamanları olur en çokta dış etmenlerden dolayı. Bu durumda herkesin günlük rutininde, ani duygu iniş ve çıkışlarının yaşanması belli bir …
Stockholm Sendromu: Celladına Aşık Olmak
İlişkilerde aradığımız şeylerin en başında sevgi, sadakat ve saygı iken bazı durumlarda insanlar kendilerine saygı duymayan, kötü davranışlarda bulunan hatta bazen eziyet eden, fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulayan kişilere karşı da olumlu duygu geliştirebiliyorlar.
İlişkilerin Sonucunda Klasikleşmiş Son
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son : “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar değişiyor ama yaşananlar, sonlar tüm senaryo aynı, bir türlü mutluluğu, gerçek aşkı bulamıyorsunuz. Sanki bir kısır döngü gibi. Tesadüfen mi bu insanlar sizi buluyor yoksa mütemadiyen sizmi farkında olmadan o tip insanlara yöneliyorsunuz?
Neden Hep Aynı Senaryo, Hep Aynı Son?
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son: “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar değişiyor ama yaşananlar, sonlar tüm senaryo aynı, bir türlü mutluluğu, gerçek aşkı bulamıyorsunuz.
Toksik İlişki Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Zehir Mi? Sevgili mi? Bizler neden bir ilişkiye başlarız. Mutlu olmak, gelişmek, belki de diğer yarımızı bulup sonsuz huzurda yaşamak için. Aslında temel amacımız kendimizi daha iyi hissetmek iken bazı ilişkiler bize tam tersi etki yapar; zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur.
Evlilikten mi Kendimizden mi Korkar Olduk?
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de son yılda evlenme oranı yüzde on gibi ciddi bir düşüşte. Yıllar önce insanların en büyük hayali evlenip yuva kurmak ve çocuk sahibi olmak iken nasıl oldu da bu kadar evlenmekten korkar olduk. Hiç düşününüz mü geçmişte yapılan görücü usulü evliliklerdeki cesareti. Birbirini hiç tanımayan, hiçbir şey paylaşmayan, belki de hiç bir …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız
Bipolar Bozukluk Nedir?
Hayat bazen bir dağ yokuşunda yükselip alçalan bir yolculuğa dönüşebilir. Kimi günler enerjimiz zirvede, her şeyin …
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi diğer adıyla ruh bilimi, Yunancada ‘psykhe’ ile ‘logos’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle …
Psikoz Nedir?
Psikoz kelimesi Yunanca psyche(ruh, zihin) ve osis(anormal veya hastalıklı) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiş bir …
Ekran Bağımlılığı
Her geçen gün daha fazla ebeveyn, çocuklarının tablet, telefon veya bilgisayar kullanımından dolayı endişelerini …
Maskeli Depresyon Nedir?
Maskeli depresyon, diğer adıyla gizli veya gülümseyen depresyon olarak da karşımıza çıkmaktadır. Maskeli depresyon, …
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık …
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …
Narsisizme Farklı Bir Bakış
Narkissos yüzyıllar sonra kendisinden bu kadar bahsedildiğini bilse çok mutlu olurdu. Bilmeyenler için özetleyecek …
Trikotillomani Nedir?
Trikotillomani halk dilinde saç koparma hastalığı olarak bilinmektedir ve tanı kitaplarında obsesif kompulsif bozuklukları …