Psikiyatrist ve Psikoterapist Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bugünkü amacımız Klinik psikolog, psikoterapist ve psikiyatrist arasındaki farklar nelerdir, öncelikle hangisine gitmeniz gerekir gibi soruları cevaplamaya çalışmak olacak.
Klinik psikologlar psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans programlarından mezun olan psikoterapi uygulama yetkisine sahip kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olup uzmanlıklarını psikiyatri alanında yapan tıp doktorlardır.
Psikoterapist ünvanı klinik psikologlar ve ya bir psikoterapi eğitimi almış psikiyatristler için kullanılmalıdır. Fakat bu unvan günümüzde meslek alanları dışında kişiler tarafından da kullanılmaktadır. Bu nedenle kendisini psikoterapist olarak tanıtan kişilerin uzmanlıklarını bilmeniz önemli olacaktır.
Psikoterapi ve psikiyatrik muayene arasındaki en önemli fark psikoterapinin konuşma tedavisi olması, psikiyatrik muayenede ise ilaçla tedavinin uygulanmasıdır. psikiyatristler tıp eğitimi aldıkları için tanı koyma ve ilaçla tedavi etme yetkileri vardır. Psikiyatrik muayenede tanı konulduktan sonra yaşanan semptomlara yönelik ilaçlarla tedavi uygulanır. Sonraki görüşmelerde ise ilaçların olumlu ve ya varsa olumsuz etkileri belirlenir ve ilaç tedavisiyle ilgili süreç planlanır.Psikiyatrik görüşmeler genelde kişilerin günlük işlevini bozan ağır psikiyatrik rahatsızlıklar için önerilir.
Psikoterapide klinik psikologlar tanı koyamaz ve ilaç tedavisi uygulayamaz. Psikoterapi acil bir hizmet değildir. Belli bir sürece ihtiyaç vardır. Daha önceki yayınlarımızda da bahsettiğimiz gibi psikoterapi ideal olarak haftada bir planlanır ve 45-50 dk kadar sürer. Belli bir psikoterapi ekolü temel alınarak tedavi uygulanır. Psikoterapi hem ilaç tedavisi devam eden psikiyatrik rahatsızlıklar için, hem de günlük işlevlerini sürdürebilen fakat hayatının çeşitli alanlarında stres veya ilişkisel problemler deneyimleyen kişiler için uygundur.
Her iki tedavi yöntemi de gerektiğinde beraber uygulanmalıdır. Özellikle ilaç tedavisinin gerektiği durumlarda psikoterapist bir psikiyatriste yönlendirmeyi uygun bulabilir. Yoksa psikoterapide de ilerleme sağlanamayabilir. Aynı şekilde bir psikiyatrist de daha derinlemesine bir çalışma için danışanını psikoterapiye yönlendirebilir.
Peki öncelikle hangi hizmete başvuracağınıza nasıl karar vereceksiniz?
Yaşadığınız problemlerle ilgili ayrıntılı konuşmak, bu problemlerin nedenleri ve değişim üzerine çalışmak istiyorsanız, buna dair bir motivasyonunuz, zamanınız ve maddi kaynaklarınız varsa bir psikoterapiste başvurabilirsiniz.
Ya da yaşadığınız problemler günlük hayatınızı fazlaca etkiliyor ve hızlı bir şekilde bunlara müdahale edip azaltma ihtiyacı duyuyorsanız bir psikiyatriste başvurabilirsiniz.
Fakat öncelikle psikiyatriste mi yoksa psikoterapiste mi gitmeniz gerektiğini bilmek zorunda değilsiniz. Pskiyatristler ve psikoterapistler iş birliği içerisinde çalıştıkları için gerekli gördükleri durumlarda birbirlerine danışan yönlendirirler ve ya danışanları beraberce takip edebilirler. Bu bağlamda yeterli faydayı sağlayabilmek için başvurduğunuz uzmanın yönlendirmesi çok önemlidir.
Uzman Bilgisi
Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
- Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (Tam Burs)
- Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü
Yazıları
Narsisizme Farklı Bir Bakış
Narkissos yüzyıllar sonra kendisinden bu kadar bahsedildiğini bilse çok mutlu olurdu. Bilmeyenler için özetleyecek olursam Yunan mitolojisindeki Narkissos çok yakışıklı ve kendini beğenmiş bir karakter. Herkesi kendine aşık eder, fakat o kimseyi sevemez. Echo ise çok konuşkan bir peri ama Zeus’un eşi Hera tarafından lanetlendiği için sadece karşısındakinin son kelimesini tekrarlar. Echo, bir gün ormanda …
Neden Geçmiş İlişkilerimizi Tekrarlarız?
Her birimiz zaman zaman kendimize romantik ilişkilerimizle ilgili neden hep böyle kişiler beni buluyor, ilişkilerimde neden benzer sorunlar yaşıyorum, hep böyle mi devam edecek gibi sorular sormuşuzdur. Aslında bizi huzursuz etse de, zorlasa da ilişkilerimizde benzer örüntüler tekrarlıyoruz.
Romantik İlişkilerde Sabotaj Nedir?
Bir süredir yeni biriyle görüşüyorsunuz. İletişiminiz harika, çok iyi vakit geçiriyorsunuz, cinsel anlamda da çok uyumlusunuz. Gittikçe daha çok vakit geçirmeye başlıyorsunuz. Fakat bu sırada içinizde rahatsız edici bir ses sürekli size “Zaten yakında terslik olacak ve her şey bozulacak” diyor, ilişkideki negatif taraflara odaklanıyor ve partnerinizden uzaklaşmaya başlıyorsunuz.
Online Terapi Nedir? Online Terapi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
1980’lerden itibaren teknoloji ve internet kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması bazı hayat pratiklerinin de değişmesine ve dönüşmesine neden oldu. Birçok hizmete internet üzerinden erişilmesi hem sadece yaşadığımız yerdeki imkanlarla sınırlı kalmamamızı hem de zaman kaybetmememizi sağladı.
Podcastler
Psikiyatrist ve Psikoterapist Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bugünkü amacımız Klinik psikolog, psikoterapist ve psikiyatrist arasındaki farklar nelerdir, öncelikle hangisine gitmeniz gerekir gibi soruları cevaplamaya çalışmak olacak. Klinik psikologlar psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans programlarından mezun olan psikoterapi uygulama yetkisine sahip kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olup uzmanlıklarını psikiyatri alanında yapan tıp doktorlardır. Psikoterapist ünvanı klinik psikologlar ve ya bir …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız
Bipolar Bozukluk Nedir?
Hayat bazen bir dağ yokuşunda yükselip alçalan bir yolculuğa dönüşebilir. Kimi günler enerjimiz zirvede, her şeyin …
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi diğer adıyla ruh bilimi, Yunancada ‘psykhe’ ile ‘logos’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle …
Psikoz Nedir?
Psikoz kelimesi Yunanca psyche(ruh, zihin) ve osis(anormal veya hastalıklı) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiş bir …
Ekran Bağımlılığı
Her geçen gün daha fazla ebeveyn, çocuklarının tablet, telefon veya bilgisayar kullanımından dolayı endişelerini …
Maskeli Depresyon Nedir?
Maskeli depresyon, diğer adıyla gizli veya gülümseyen depresyon olarak da karşımıza çıkmaktadır. Maskeli depresyon, …
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık …
Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …
Narsisizme Farklı Bir Bakış
Narkissos yüzyıllar sonra kendisinden bu kadar bahsedildiğini bilse çok mutlu olurdu. Bilmeyenler için özetleyecek …
Trikotillomani Nedir?
Trikotillomani halk dilinde saç koparma hastalığı olarak bilinmektedir ve tanı kitaplarında obsesif kompulsif bozuklukları …