Uzman Makaleleri

Pandemi Sürecinde Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Ve Online Eğitimin Dengesi

Pandemi Sürecinde Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Ve Online Eğitimin Dengesi

Ekran bağımlılığı

Ekranların çocuklar üzerindeki etkisi özellikle de şu sıralar büyük önem taşımakta. Pandemi öncesinde koyulan kurallar evde kaldığımız sürenin uzamasıyla etkisini yitirdi. Uzaktan eğitim sürecinde mecburi hale gelen telefon, tablet, bilgisayar kullanımı devamında bağımlılıkları da oluşturdu.  Bağımlılık diyebilmemiz için; ekran süresinin her geçen gün artması, oyunsuz kaldığında sorunların çıkması ( öfke problemleri gibi ) , sorumluluklar ve ilişkilerde aksamalar ve günlük diğer aktivitelerde azalmalar olması gerekir. Bu süreçte ekran kullanımını tamamen yasaklamak bir çözüm olmayacaktır, ebeveynlerin ekran süresini yapıcı yollarla düzenlemesi gereklidir. Dersler online yapılıyor günün büyük çoğunluğu ekran karşısında geçiyor ders bitince çocuklarımız haliyle oyun da oynamak istiyor, çoğu ebeveynin ekran süreleri nedeniyle kaygılı olduğunu biliyoruz.

Peki ebeveynler bu süreci nasıl yönetmeli?

  • Öncelikle ebeveynin kendi ekran kullanımıyla çocuğuna örnek olması gerekmektedir.
  • Daha iyi yemek yesin, oyalansın, vakit geçirsin diye sürekli açık kalan televizyon çocuğa verilen telefon, ekran kullanımını sürekli hale getirir ve kalıcı olur.
  • Online eğitim aralarında telefon, tablet ve televizyona maruz kalmadan gözleri dinlendirerek vakit geçirilmelidir.
  • Uykudan en az bir iki saat önce ekransız saat uygulanabilir, birlikte kitap okuyup çocuğun yaşına göre çeşitli aktiviteler yapılabilir.
  • Çocuklarla geçirilen vakit, oyunlar, etkinlikler ekran süresini en aza indirecektir.
  • İyi çevrimiçi aktiviteler kadar, birlikte açık hava aktiviteleri de gerçekleştirmek bu süreçte son derece önemlidir.
  • Ekranı birlikte zaman geçirecek alan olarak görmekte fayda var böylelikle kontrolü de sağlamış olacaksınız.
  • Mümkünse tek bir cihazdan belli izleme saatleriniz olsun.
  • Belli bir sınır koymak ve sınıra herkesin uyması da süreci kolaylaştıracaktır.
  • Sınırlar çizmek, rutinler belirlemek ve en önemlisi duyguları hakkında konuşabilmek koruyucu

bir faktör olacaktır. Mühim olan ilişkilerdir. İlişkinize yatırım yapmak, çocukların ihtiyaçlarını fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da karşılamak önemlidir.

Çocuğunuz artık online eğitimden sıkılıyor ve verim alamıyorsa;

Yaklaşık bir senedir uzaktan eğitim devam ediyor, öğrenciler arada okula gitseler de çoğunlukla evden eğitim baskındı. Bu süreçte çocukların online derslerden sıkılmaları son derece normal. Bu durumu ebeveynlerin anlayışla karşılamaları gerekmektedir. Duygularının anlaşıldığını gören çocuklar kurallara daha kolay uyum sağlayacaktır. Ders aralarında gözlerini dinlendiren aktiviteler faydalı olacaktır, oyun saati ders bitiminde olmalıdır. Sınırlar ve kurallar bu süreçte ebeveynlerin işini kolaylaştıracaktır. Her şeyden önce çocuklarımızın duygularını anlamalı, sevgi ve sabırla hareket etmeliyiz. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmenin yolu bu olacaktır.

Uzman Bilgisi

  • Üniversite :
  • Uzmanlık :

Yazıları

Videoları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.