Online Terapi Nedir?

Online Terapi Nedir?


Online terapi, terapist ve danışanın farklı sebeplerle yüz yüze görüşmeleri yürütemediği durumlarda internet üzerinden video aramaları ile psikoterapi hizmetinin sağlanmasıdır.. Online terapi Özellikle 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkileyen pandemi ile birlikte psikoterapi hizmetine ulaşabilmek için önemli bir seçenek haline geldi.

Peki Online terapinin avantajları ve dezavantajları neler olabilir? Online terapi Yüzyüze terapi kadar etkili midir?

Öncelikle online terapinin avantajlarına bakalım.

  • Online terapide terapistinizin ofisine gitmek için planlama yapmamıza gerek yoktur. Bu nedenle online terapi daha ulaşılabilir ve pratiktir. Kendinizi rahatça ifade edebileceğiniz ve güvende hissettiğiniz herhangi bir yerde seansları gerçekleştirebilirsiniz.

 

  • İkinci olarak küçük şehirlerde alanında yetkin psikoterapistlere ulaşmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle psikoterapi hizmetini alabilmek için daha büyük şehirlere seyahat etmek zorunda kalabilir ve düzenli olarak seanslara devam etmekte zorlanabilirsiniz.Bu da psikoterapiden yeterince fayda sağlamanızı engelleyebilir. Böyle bir durumda online terapi hem maddi anlamda hem zaman açısından daha sürdürülebilir olmaktadır.

 

  • Son olarak Pandemi döneminde yaşanan karantina sebebiyle birçok insanın çalışma sistemi ve sosyal çevreleriyle kurdukları ilişkiler değişmek zorunda kaldı. Buna COVID-19 virüsüyle ilgili kaygılar ve yeni düzene alışmakta yaşanan problemler eklenince psikolojik rahatsızlıklar konusunda daha dezavantajlı bir duruma geldik. Böyle bir dönemde online terapi ile fiziksel sağlığınızı riske atmadan psikolojik dayanıklılığınızı arttırabilmek adına psikoterapi hizmetine ulaşabilirsiniz.

Online terapinin dezavantajlarına bakacak olursak

  • Terapötik ilişkinin, terapist ve danışan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ve terapideki faydayı arttıran kendine has bir ilişki olduğundan daha önceki yayınlarımızda bahsetmiştik. Bu ilişkinin kurulması zaman alabilir ve özellikle online terapide yüz yüze bir iletişim kurulamadığı için terapötik ilişkiyi kurabilmek daha zor olabilir.
  • Ayrıca Online terapide terapist danışanın beden dili, jestleri ve mimikleri gibi danışanın duygu durumu ile ilgili bilgi verebilecek ipuçlarını gözlemlemekte zorluk yaşayabilir.

Ve son olarak Online terapi sırasında görüntünün donması, sesin ulaşmaması, aramanın düşmesi gibi teknolojik sorunlar görüşmenin akışını bozabilir.

Online terapinin avantajlarını ve dezavantajlarını düşündüğünüzde aklınıza yüz yüze terapiler kadar etkili olup olmadığına dair sorular gelebilir. Yapılan çalışmalarda online terapinin birçok ruh sağlığı probleminin tedavisinde yüz yüze terapi kadar etkili olduğu görülmüştür. Özellikle online bilişsel davranışçı terapinin majör depresyon ve kaygı bozukluğu tedavisinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.

Online terapi her ne kadar pandemi dönemi öncesinde de uygulanıyor olsa da pandemi döneminde daha önemli bir seçenek haline geldi. Bu süreçte geleneksel yöntemle görüşmelerine devam eden danışan ve terapistler için de görüşmelerin devamlılığını sağlamak adına gerekli bir alternatif oldu. Online terapinin kullanımı önümüzdeki süreçte de gittikçe artacak gibi görünüyor. Bu bağlamda online terapinin avantajlarını ve dezavantajlarını biliyor olmak, online terapinin size uygunluğunu terapistiniz ile birlikte değerlendirmek, ve oluşabilecek olumsuzlarla ilgili alınacak önlemler ve kurallar üzerine konuşmak online terapinin verimliliğini arttıracaktır.

Uzman Bilgisi

Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
  • Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
  • Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.