Uzman Makaleleri

Diş Koltuğu Fobisi Olanlara Tavsiyeler - Madalyon Psikiyatri Merkezi

Diş Koltuğu Fobisi Olanlara Tavsiyeler

Diş hekiminden ya da diş sağlığı hizmetlerinden korkmak toplumda görülen önemli sağlık sorunları arasında sayılıyor. Bu durum hem sağlık çalışanı hem de kişi için oldukça sıkıntılı bir durum. Çünkü yaşanan korku, kişinin ağız ve diş sağlığı konusunda sorun yaşamasına rağmen diş hekimine hiç başvurmamasına ya da başvursa bile düzenli olarak gitmemesine neden oluyor.Kişinin bu korkusu tedavi sorumlusu olan hekim ile tedavi işbirliğinin de engellenmesine, gösterilen direnç nedeniyle memnuniyetsiz ayrılmasını da beraberinde getiriyor.

Ağız ve diş sağlığı tedavisini diş hekimi ya da diğer korkuları nedeniyle aksatan kişiler sağlıksız bir ağız, kötü koku ve çeşitli kalp rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilir.

Diş hekimi korkusunun yenilmesinde psikiyatrist- psikolog- diş hekimi işbirliği çok önemlidir. Diş hekimi korkusunu DSM IV ‘te kan, yaralanma, iğne ve buna benzer diğer tıbbi işlemlerle ilgili mantıksız korkuların hepsi, kan – yaralanma fobisi başlığı altında değerlendirilir. Oysa kan- yaralanma fobisi   halk arasında kan tutması olarak bilindiği gibi, diş hekimi ve tedavi korkusu belirtilen başlıktan çok daha farklı bir durumdur.

Diş Hekiminden Neden Korkulur?

Kişinin diş hekimi ile geçmiş yaşantıları bu korkuyu oldukça etkilemektedir. Genellikle diş hekimi korkusu kişinin ağrılı bir tedavi yaşamasından sonra ortaya çıkar. Bunun yanı sıra diş hekiminin tedavi almaya gelen kişiye yaklaşım biçiminin de tedaviye duyulan korkuda etkili olduğu bilinmektedir. Kişinin kendi deneyimlerinin bu korkuya neden olmasının dışında dolaylı olarak bir başkasından duyduğu ya da gözlemlediği olumsuz yaşantılar yine kişiyi bu olumsuz öğrenmeye maruz bırakacaktır. Diş hekimi korkusu sadece diş hekimi, ağrılı tedavi, öğrenilmiş ya da dolaylı yoldan edinilmiş deneyimler sebebi ile gelişmez. Kişi beyaz önlük, ilaç kokusuveya tıbbi uygulamanın olduğu mekânlardan da olumsuz etkileniyor olabilir.

Kişinin tedavi esnasında kendisinin gözlemleyemediği bir organ ile çalışılıyor olmasından, birçok aletin ne işe yaradığını bilmediğinden ve kontrol edemediği gerekçesi ile de korkabilir. Diş müdahalesi esnasında kişinin uyanık olması için her ne kadar oral sedasyon sağlansa da oldukça kaygı verici bir süreç olur.

Diş Çektirme Korkusunu Yenmede Diş Hekimin Önemli Rolü

Hekiminin tedavi amacı ile gelen bireye güven vermesi, tedaviyi detayları ile paylaşması, hiç ağrı duymayacağı ve uyuşmadan yeterince emin olmadan herhangi bir girişimde bulunulmayacağını paylaşması gerekmektedir. Tedavi odasında kişinin dikkatini başka yöne kaydırabileceği görsel bir yayın veya rahatlatıcı bir fon müzik olabilir. Diş hekimi müdahale esnasında sıklıkla uygulamanın aşamaları hakkında bilgi verirse hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Hastanın korku ve kaygılarını net bir biçimde diş hekimi ile paylaşması tedavide işbirliğine neden olacak, kaygı veya korkulardan arınmış bir tedavi sağlanacaktır.

Kaynak: sizdensize.milliyet.com.tr/Sağlık/Dis_Koltugu_Fobisi_Olanlara_Tavsiyeler/HaberDetay/11748

Uzman Bilgisi

Psk. Eda GÖKPINAR
Klinik Psikolog
  • Üniversite : Maltepe Üniversitesi, Psikoloji Bölümü
  • Uzmanlık : Üsküdar Üniversitesi, Klinik Psikoloji

Yazıları

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.