
Othello Sendromu
İngiliz şair ve oyun yazarı olan William Shakespare’ın 1603’te yazdığı “Othello” isimli oyununda eşi tarafından aldatıldığını düşünen ve kıskançlık yaşayan Othello’nun hikayesi anlatılmaktadır (Shakespeare, 2008). “Othello Sendromu” ismi de 1955 yılında yayımlanan bir makale ile duyulmaya başlanmıştır (Todd ve Dewhurst, 1955).
Othello Sendromu DSM-5 tanı grubunda direkt belirtilen bir bozukluk değildir. Fakat yapılan alanyazın çalışmalarında, kıskançlık ile bağlantılı psikotik bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır (Kataoka ve Sugie, 2018; Yusim ve ark, 2008).
Kıskançlık, çoğu insanın hayatının bir anında yaşadığı karmaşık bir duygu olarak görülürken, patolojik kıskançlık psikolojik açıdan irasyonel bir durum olarak düşünülmektedir. Birey, kıskançlık yanılsaması içerisinde olduğunu bilmesine rağmen, karşı birey tarafından aldatıldığını düşünüp şüphelenmektedir (Cipriani, Vedovello, Nuti ve Di Fiorino, 2012). Patolojik açıdan kıskançlık, “kişinin benlik saygısına ilişkin oluşan bilinçdışı tehdide karşı bir reaksiyon” olarak ifade edilmektedir (Tezcan ve Ülkeroğlu, 1995; akt. Hança, 2022). Othello sendromu gösteren bireylerde bir rakip sanrısına sahip oldukları görülmektedir. Buna bağlı olarak, böyle bir rakibin varlığına ilişkin kişinin kanıtı olmasa da partnerini sadakatsizlikle suçlamaktadır ve partnerinin göstermiş olduğu kanıtları da mantıksız bulabilmektedir (Kingham ve Gordon, 2004).
Othello sendromunun cinsiyetler arasında görülme sıklığına bakıldığında erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülme durumu söz konusu olduğu düşünülmektedir (Enoch ve Ball, 2013). Othello sendromunun görülme sıklığına ilişkin net veriler bulunmamakla birlikte Kaliforniya’da 20 patolojik kıskançlık vakası gösteren bireyler incelenmiştir (Silva ve ark, 1998). Yapılan bu çalışmaya göre, patolojik kıskançlığın başlangıç yaş ortalamasının 28 olduğu görülmüştür (Silva ve ark, 1998). Araştırmanın az sayıda vaka ile yapılmış olması Othello sendromunun görülme sıklığı ve başlangıç yaşına ilişkin araştırmaların tekrarlanması gerektiğini düşündürmektedir.
Othello sendromunun sıklıkla kişide tıbbi, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların bağlamında ortaya çıktığı düşünülmektedir (Cipriani, Vedovello, Nuti ve Di Fiorino, 2012). Alanyazındaki vakalara bakıldığında bireylerde görülen kıskançlığın en az %30’unun biyolojik temelinin anlaşılamadığı ifade edilmektedir. Buna rağmen bu vakaların patolojik kıskançlıkları için nörolojik bir temelinin olduğu düşünülmektedir (Cipriani, Vedovello, Nuti ve Di Fiorino, 2012). Othello sendromunun borderline ve paranoid kişilik bozuklukları, alkol ve madde kötüye kullanımı, ekonomik bunalım, düşük benlik saygısı, aile içindeki şiddetli geçimsizlik ve cinsel işlev bozuklukları ile birlikte görülme olasılığının yüksek olduğu ifade edilmektedir (Kingham ve Gordon, 2004).
Othello sendromu psikoterapi ve farmakoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Othello sendromuna eşlik eden madde kötüye kullanım durumu söz konusuysa öncelikle madde kötüye kullanım tedavisi önerilmektedir (Kingham ve Gordon, 2004). Ayrıca bilişsel davranışçı terapi, çift terapisi ve dinamik psikoterapi yöntemleri ile Othello sendromu tedavi planı sağlanmaktadır (Kingham ve Gordon, 2004). Buna ek olarak, Othello sendromuna eşlik eden aldatma sanrıları için antipsikotik ilaçların (Mooney, 1965; Byrne ve Yatham, 1989) ve takıntı haline gelmiş düşünceler için de antidepresanların kullanımı (Lane, 1990; Gross, 1991; Stein ve ark. 1994) ile tedavi planının desteklenebileceği düşünülmektedir.
Kaynakça
- Byrne, A. ve Yatham, L. N. (1989). Pimozide in pathological jealousy. The British Journal of Psychiatry, 155, 249-251. doi: 10.1192/bjp.155.2.249
- Cipriani, G., Vedovello, M., Nuti, A. ve Di Fiorino, A. (2012). Dangerous passion: Othello syndrome and dementia. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 66, 467-473.
- Enoch, M. D. ve Ball, N. B. (2013). İlginç psikiyatrik sendromlar. Okuyan Us.
- Gross, M. D. (1991). Treatment of pathological jealousy by fluoxetine. The American Journal of Psychiatry, 148, 683–684. doi: 10.1176/ajp.148.5.683b
- Hança, B. B. (2022). Türkülerde Othello Sendromu. Folklor/Edebiyat, 28(110), 269-289.
- Kataoka, H. ve Sugie, K. (2018). Delusional jealousy (Othello syndrome) in 67 patients with Parkinson’s disease. Frontiers in Neurology, 9, 129.
- Kingham, M. ve Gordon, H. (2004). Aspects of morbid jealousy. Advances in Psychiatric treatment, 10(3), 207-215.
- Lane, R. D. (1990). Successful fluoxetine treatment of pathologic jealousy. The Journal of Clinical Psychiatry, 51(8), 345-346.
- Mooney, H. B. (1965). Pathologic jealousy and psychochemotherapy. The British Journal of Psychiatry, 111, 1023-1042. doi: 10.1192/bjp.111.480.1023
- Shakespeare, W. (2008). Othello. İş Bankası Kültür Yayınları-Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi.
- Silva, A. J., Ferrari, M. M., Leong, G. B. ve Penny, G. (1998). The dangerousness of persons with delusional jealousy. Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law Online, 26(4), 607-623.
- Stein, D. J., Hollander, E. ve Josephson, S. C. (1994). Serotonin reuptake blockers for the treatment of obsessional jealousy. The Journal of Clinical Psychiatry, 55(1), 30–33.
- Todd, J. ve Dewhurst, K. (1955). The Othello syndrome: a study in the psychopathology of sexual jealousy. The Journal of nervous and mental disease, 122(4), 367-374.
- Yusim, A., Anbarasan, D., Bernstein, C., Boksay, I., Dulchin, M., Lindenmayer, J. P. … Sadock, B. (2008). Normal pressure hydrocephalus presenting as Othello syndrome: case presentation and review of the literature. American Journal of Psychiatry, 165(9), 1119-1125.
Uzman Bilgisi
Psk. Elif ÇALIŞKAN
Klinik Psikolog
- Üniversite : Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (Yüksek Şeref Öğrencisi), 2016, Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji (Yan Dal), 2016
- Uzmanlık : Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Disiplinler Arası Aile Danışmanlığı (Yüksek Şeref Öğrencisi), 2021, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji (Yüksek Şeref Öğrencisi), 2021
Yazıları

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini aradıkları bir dönemdir. Buna bağlı olarak ergenlik döneminde gençlerin hayata ilişkin sorgulamalarının da arttığı gözlemlenmektedir. Ergenlik döneminde ergenler sıklıkla mutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik hissedebilirler.

Othello Sendromu
İngiliz şair ve oyun yazarı olan William Shakespare’ın 1603’te yazdığı “Othello” isimli oyununda eşi tarafından aldatıldığını düşünen ve kıskançlık yaşayan Othello’nun hikayesi anlatılmaktadır (Shakespeare, 2008). “Othello Sendromu” ismi de 1955 yılında yayımlanan bir makale ile duyulmaya başlanmıştır (Todd ve Dewhurst, 1955). Othello Sendromu DSM-5 tanı grubunda direkt belirtilen bir bozukluk değildir. Fakat yapılan alanyazın çalışmalarında, …

Nomofobi nedir? Nomofobi Tedavisi Nasıldır?
Son yıllarda teknoloji sayesinde insanlar her türlü bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak bireylerin tüm işlerini telefon ve internet aracılığıyla çok hızlı ve kolay bir şekilde halledebildikleri görülmektedir.
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini …

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …

Dünden Bugüne: Cinsel Mitler
Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarız. Biz insanların ihtiyaçlarını …

Öfke Kontrolü: Sağlıklı İçsel Dengeye Ulaşma Yolu
Öfke, hepimizin zaman zaman deneyimlediği güçlü bir duygudur. Hayal kırıklığı veya algılanan adaletsizlik gibi …

Depresyon ve İş Performansı: İş Hayatında Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon, melankoli kavramı altında ruhsal bozukluklar içerisinde en eski tanımlanan kavramlardan birisi olarak gelmiştir. …

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce …

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, …

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri
Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. …

Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi: İyi Bir Gece Uykusunun Önemi
Uyku canlıların temel fizyolojik gereksinimleri arasında yer almaktadır. Uykunun amacı vücudun dinlenmesini ve enerjisinin …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi