Psikoterapi Nedir? Nasıl Fayda Sağlanır?

Psikoterapi Nedir? Nasıl Fayda Sağlanır?


Psikoterapiyi genel olarak şöyle tanımlayabiliriz: Psikoterapi gerekli eğitimleri ve süpervizyonları tamamlamış psikiyatrist veya psikologlar tarafından yapılan bir konuşma tedavisidir. Peki süpervizyon ne demek? Her birimiz gerek Klinik Psikoloji yüksek lisans programlarında gerekse aldığımız terapi eğitimlerinde danışanlarımızla yaptığımız görüşmeleri düzenli aralıklarla bizlerden daha tecrübeli hocalarımızla paylaştık, onların geri bildirimleri ve yönlendirmeleri ile bu görüşmeleri yürüttük. Böylece psikoterapistler olarak zayıf ve güçlü yanlarımızı fark etme şansımız oldu. Bu sürece süpervizyon süreci diyoruz. Bu sürecin psikoterapist olma yolundaki en önemli adım olduğunu söyleyebiliriz.

Psikoterapi seanslarına dönecek olursak seanslar genellikle 45-50 dk arası sürer. Görüşmelerin haftada 1 olması önerilse de bu danışanın getirdiği probleme ve psikoterapi çeşidine göre değişebilir. bazı psikoterapi çeşitlerinde görüşmelerin aynı gün ve saatte olması önem arz eder. Böylece hem danışan hem de terapist zihinsel olarak kendisini seansa hazırlarken bir yandan da seansların günlük hayat rutininden en az düzeyde etkilenmesi amaçlanır.

Seanslar bireysel, çift terapisi ve grup terapisi şeklinde planlanabillir. Tabiki her biri için psikoterapistinizin konuyla ilgili uzmanlığı olduğundan emin olmalısınız.

Biraz da psikoterapi odasının içine bakalım. konuşma terapisi nasıl bir şey? Ne kadar etkili? Ve tam olarak ne oluyor?

Öncelikle, her psikoterapi çeşidinin odaklandığı noktalar farklı olsa da temelde danışanların yaşadıkları problemler ve zorlanmalarla ilgili içgörü ve farkındalık kazanmaları için çalışılır. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış psikoterapi yöntemleriyle yapılır.

Psikoterapinin en temel ilkesi gizliliktir. Görüşmelerde konuşulanlar psikoterapi odasında kalır. Gizlilik ilkesi sadece danışanın kendisine ve başkasına zarar verme ihtimalinde kişinin bilgisi dahilinde bozulur.

Psikoterapide kurulan ilişki iyileşme sürecinde çok değerlidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da kullanılan tekniklere ek olarak bu ilişkinin de iyileşme sürecinde ne kadar etkili olduğunu göstermiştir. Psikoterapi odasına girdiğinizde yargılanmadan paylaşım yapabileceğinizi bildiğiniz, tüm odağın sizde ve terapi hedeflerinizde olduğu, özgür bir alana girersiniz. Bu da terapötik ilişkiyi diğer ilişkilerden ayırır. Terapötik ilişki sadece bu oda ile sınırlıdır ve profesyonel bir ilişkidir.

 

Bu şartlar sağlandığında, bilimsel yöntemler ve teknikler gerekli eğitimleri almış psikoterapistler tarafından uygulandığında psikoterapinin faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Bunlara ek olarak bu süreçten fayda sağlanabilmesi için danışanın bu sürece dahil olma isteği, tedavi sürecine aktif bir şekilde katılması, düzenli olarak seanslara katılması ve dürüstçe yaşadığı semptomları ifade edebilmesi de çok önemlidir. Unutmayın ki her ne kadar eğitimli ve uzman olursa olsun sizin katkınız olmadan bu süreç tek başına psikoterapistin yürütebileceği bir süreç değildir.  Hayatlarınızın uzmanları olarak sizler de bu süreçte aktif rol oynamalısınız.

 

Uzman Bilgisi

Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
  • Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
  • Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.