Çocuklara Dair DEHB ve Tedavi Süreci

Çocuklara Dair DEHB ve Tedavi Süreci


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 7 yaşından önce başlayan ve kendini dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellikle gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Çocukların okula başlamasıyla beraber dehb semptomları belirginleşir. Okula başlayan DEHBli çocukta en fazla kendini gösteren semptomlar: dikkatini bir konu üzerine yoğunlaştıramaması, derste yerine oturmakta zorlanması, okuma güçlüğü yaşaması, bozuk yazı yazması, defter ve kitaplarının kirli ve düzensiz olması, sıra, masa ve odasının dağınık olması, öğretmenini dinlememesi, ara sıra dersten çıkması, el ve ayak hareketleri nedeniyle sınıftakilerin dikkatini dağıtması, algılamada zorluk ve sakar olmasıdır. Ergenlerde ise huzursuzluk hissi daha yoğun hissedilmekle beraber ergenler riskli davranışlar gösterebilirler. Örneğin; motosiklet kazası. Erişkinlik döneminde ise bir etkinliği tam anlamıyla bitirmeden başka bir etkinliğe geçme ve plan programlarını tamamlayamama gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir.

DEHB belirtilerine bakacak olursak 3 grupta inceleyebiliriz. Dikkat eksikliği belirtileri olarak:

Okul veya oyun oynarken ve diğer etkinliklerdeki görevleri yaparken dikkati devam ettirmede çoğunlukla sıkıntı yaşarlar.

Ayrıntılara dikkatini verme konusunda sorun yaşarlar.

Bir ödevi veya bir işi tamamlamakta zorlanırlar.

Ödevler veya etkinlikler için gerekli olan şeyleri sık sık kayberderler.

Dikkatleri kolayca dağılır ve günlük etkinliklerde hatırlaması gereken şeyleri unutur.

Hiperaktivite belirtileri ise:

Oturması gereken yerde oturma konusunda zorlanma

Çok fazla konuşma

Sessizce oynayamama

Sık sık elleri kıpırdatma veya ayakları aşağı yukarı zıplatma

Aşırı koşma veya tırmanma

Dürtüsellik belirtileri ise:

Sırada beklemede zorlanma

Sık sık araya girme ve zorla girme

Düşünmeden cevap verme

Bir tanı konulabilmesi için bu belirtmiş olduğum belirtilerin en az 6 dikkat eksikliği belirtisi ve toplam 9 hiperaktivite/dürtüsellik belirtisi gösteriyor olmasının yanı sıra bu belirtilerin en az 6 aydır görülüyor ve 7 yaşından önce ortaya çıkmış olması gerekir.

Tedavi sürecinde ise ilaç tedavisi ilk önceliktir. Bunun için bir psikiyatristen yardım alınmalıdır. Bunun yanı sıra, ilaç tedavisiyle birlikte psikososyal ve bilişsel eğitimleri içerek çok yönlü bir tedavi yaklaşımıyla ilerlenmelidir. Psikososyal yaklaşımdaki amaç çocuğun ev içindeki yıkıcı davranışlarını azaltmasını sağlayarak aileye bu durumla başetme konusunda özgüvenlerini arttırmaları ve aile içindeki sorunları azaltmaları ile ilgili destek sağlamaktır. Bu tedavi içinse bir psikologdan yardım alınması önerilir.

Uzman Bilgisi

Psk. Lara BALKANER SÜNGER
Klinik Psikolog
  • Üniversite : Özyeğin Üniversitesi, Psikoloji Bölümü ( Başarı Bursu), T.C İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programı (Açıköğretim)
  • Uzmanlık : T.C. Üsküdar Üniversitesi, Klinik Psikoloji (Tezli) Yüksek Lisans

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.