Ders Çalış-Ma
Ders çalışma konusu çocuğun ve ailenin ortak olarak yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Bunun nedeni ailenin ve çocuğun beklentileri arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır. Buradaki anlaşmazlıktaki makasın açıklığı, iki tarafın da adım atmaya yanaşmaması sonucunda çok daha fazla açılmaktadır.
Çocuğun ders çalışmasını engelleyen faktörlerin saptanmaya çalışılması, sonrasında ise ders çalışma ile ilgili beklentilerin belirlenmesi bu sürecin çözümü adına önem taşımaktadır. Ancak bu iki hususun da verimli bir şekilde gerçekleşmesi için açılan makasla beraber zayıflayan iletişim kanalının tekrardan güçlendirilmeye çalışılması gerekmektedir. Çocuğun duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışmak, onun yanında olduğumuz imajını oluşturmak ve sağlıklı sınırların oluşması için işbirliğine açık bulunmak iletişim kanalını güçlendirecektir.
Çocuklara öneriler;
Çalışma saatini verimli bir şekilde kullanmak: Burada step by step prensibi uygulanabilir. Yani adım adım ama sürekli bir rutin oluşturmak. Bazen çok fazla çalışmak bazen ise günü hiç çalışmadan geçirmek yerine çok çalışmakla hiç çalışmamak arasında ortalama bir zaman belirleyip ve bunu rutin hale getirmek sizi daha çok motive edecektir.
Çalışılacak alana karar vermek: İyi olduğumuz ve zorlandığımız alanların saptanması, iyi alanlardan aldığımız güç ve motivasyonla, zorlandığımız alanların çözülmeye çalışılması size tüm alanları çözme garantisi vermese de zorlandığınız alanları azaltma şansı tanıyacaktır.
Ders çalışma ve diğer aktiviteler: Ders çalışma planlaması yaparken yaşamımızdaki diğer alanları da sınırlandırmış oluyoruz. Bu sebeple ders çalışma rutini yaparken bu alanların da gözden geçirilmesi ve ihmal edilmemesi psikolojik sağlımız açısından önemlidir. Bu alanların da yapılan rutinlere adapte edilmesi sizin rahatlayabilmenizi ve tekrardan yoğunlaşabilmenizi kolaylaştıracaktır.
Dikkat dağıtıcılar: Ders çalışma sırasında dikkatimiz bir süreden sonra azalmaya başlayacaktır. Dikkatimizin yoğun olduğu zamanların daha verimli olması için dikkat dağıtıcıları olabildiğince azaltmakta fayda vardır. Bu dikkat dağıtıcıları tamamen kaldırmak yerine onlarla ilgili sınırlandırmalar getirmek onlara ulaşacağınızı bildiğiniz için zihninizi meşgul etmekten de sizi kurtaracaktır.
Hedefleri belirlemek: 3 aşamalı hedef belirlemek, uzun orta ve kısa süreli hedefler. Sorunun büyük olması durumunda sorunu parçalara ayırmak, hedeflere ulaşma yolunda işimizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca hedeflerimize giderken ki yol uzun olabileceği için bu yoldaki motivasyonumuz her zaman aynı olmayacaktır. Onun için düşen motivasyonumuzu tekrardan yükseltmek için ara hedefler koyabiliriz. Böylece hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken başarı hissini birden çok kez yaşayabiliriz.
Ebeveynlere öneriler;
Kimin sorumluluğu? : Ders çalışmanın veya çalışmamanın çocuğun sorumluluğunda olduğunu kabul etmeli ve doğabilecek doğal sonuçları üstlenmesini sağlamalıyız. Bu nokta çocuğun sorumluluk bilincini oluşturmasına ve sağlıklı sınırların oluşmasına yardım edecektir.
Kimin kaygısı? : Yapılmayan ödevlerden veya derslerden ebeveyn olarak siz daha çok kaygılanıyor olabilirsiniz, bu nokta çocuğun sorumluluğu üstlenmesini zorlaştıracaktır. Böyle durumlarda farkındalık geliştirmek için öncelikle bu noktaları fark etmeye çalışabilirsiniz. Sonrasında ise çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini önemsediğinizi ifade ederek doğal sonuçları üstlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu tutum çocuğunuza, olgunlaşma ve bireyselleşme yolunda yapacağınız bir iyilik olacaktır.
Özetle;
Ders çalışma konusu aileyi derinden etkileyen bir sorun haline gelebileceği gibi doğru teknikler belirleme, bunları pratikte uygulamaya geçirme ve bu iki maddede ortaya koyulan kararlılık sayesinde hem ebeveynin hem çocuğun kazandığı bir noktaya da gelebilmektedir.
İkinci paragrafta belirtilen çocuğun ders çalışmasını engelleyen faktörlerin çözümü için bir uzman desteğine ihtiyaç duyabileceğini aklımızda buldurmakta fayda vardır. Özellikle öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, mental sorunlar, davranış sorunları ve duygu durum bozukluklarında ders çalışma konusu direkt etkilenen alanlardandır. Bu sebeple belirlediğiniz stratejiler ve sağlıklı sınırlara rağmen ilerleme kaydedemediğinizi fark ettiğinizde bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Çocuklara not: Başlıkta ayrı yazılan –ma ekinin olumsuz bir telkin ifadesi olarak mı yoksa strateji belirlemek için size bir motivasyon ifadesi olarak mı anlamlandırılacağı tamamen size kalmıştır. İki durumdan da doğacak doğal sonuçları üstlenmeniz dileğiyle…
Uzman Bilgisi
Psk. Yavuzhan ERİŞEN
Klinik Psikolog
- Üniversite : İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Psikoloji Bölümü(Burslu)
- Uzmanlık : Yüksek Lisans: İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Klinik Psikoloji
Yazıları
Ders Çalış-Ma
Ders çalışma konusu çocuğun ve ailenin ortak olarak yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Bunun nedeni ailenin ve çocuğun beklentileri arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır. Buradaki anlaşmazlıktaki makasın açıklığı, iki tarafın da adım atmaya yanaşmaması sonucunda çok daha fazla açılmaktadır. Çocuğun ders çalışmasını engelleyen faktörlerin saptanmaya çalışılması, sonrasında ise ders çalışma ile ilgili beklentilerin belirlenmesi bu sürecin çözümü adına …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız
Çocuklarda Ayrılık Kaygısı
Çocuklarda ayrılık kaygısı, bir çocuğun bakım veren kişilerden ayrılırken yaşadığı yoğun stres durumu olarak …
Aşk Ne Kadar Mümkün?
Platon’un aşkla ilgili diyaloglardan oluşan “Şölen” kitabında geçen bir tartışmada, Aristophanes şu hikayeyi …
Depresyonun Gelişimi ve Pozitif Bakış Açısı Geliştirme Yolları
Erken yaşantılar kişide kendisi ve dünya ile ilgili bazı temel işlevsel olmayan inançların veya şemaların gelişmesine …
Bipolar Bozukluk Nedir?
Hayat bazen bir dağ yokuşunda yükselip alçalan bir yolculuğa dönüşebilir. Kimi günler enerjimiz zirvede, her şeyin …
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi diğer adıyla ruh bilimi, Yunancada ‘psykhe’ ile ‘logos’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle …
Psikoz Nedir?
Psikoz kelimesi Yunanca psyche(ruh, zihin) ve osis(anormal veya hastalıklı) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiş bir …
Ekran Bağımlılığı
Her geçen gün daha fazla ebeveyn, çocuklarının tablet, telefon veya bilgisayar kullanımından dolayı endişelerini …
Maskeli Depresyon Nedir?
Maskeli depresyon, diğer adıyla gizli veya gülümseyen depresyon olarak da karşımıza çıkmaktadır. Maskeli depresyon, …
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık …