
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Mastürbasyon davranışı, çocukların gelişimi açısından son derece doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Çocuklar, bedenlerini keşfetmeye başladıkları küçük yaşlardan itibaren zevk alacak şekilde kendi vücutlarına dokunmaya başlarlar. Bu davranış genellikle çocuklarda 3 ile 6 yaş arasında daha sık görülmektedir. Kimi zaman tesadüfen kimi zaman ise bilinçli olarak bu hazzı keşfeden çocuk, cinsel bölgesiyle oynadığında duyduğu hazzı tekrar yaşayabilmek için eliyle dokunarak ya da yastık gibi başka bir nesne yardımıyla sürtünerek kendisini uyarabilir. Merakla tetiklenmiş olan bu keşif süreci; daha büyük yaşlardaki mastürbasyon davranışından oldukça farklı olup, yetişkin cinselliğiyle bir alakası yoktur. Çocukların, keyif alma isteğinin yanı sıra, özellikle de hissettikleri yoğun kaygı ve stresi azaltmak için mastürbasyon davranışına yöneldikleri bilinmektedir. Çocuğun, yaşadığı duygusal zorluklarla baş etmekte güçlük çekmesi veya ailenin mastürbasyon konusuna gereğinden fazla ilgi göstermesi durumunda mastürbasyon; bir ilgi çekme, rahatlama veya kaçış yöntemi olarak yerleşebilir.
Anne babalar bu süreci nasıl daha sağlıklı yönetebilir?
- Çocuğunuzda bu yönde bir merak görüyorsanız ona yaşına uygun, vücut bölümlerinin ve cinsel bilgilerin anlatıldığı bir kitap alabilirsiniz. Çocuğunuza kitabı okuyabileceğini ve sonrasında merak ettiği soruları size sorabileceğini söyleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzla konuşurken mastürbasyon davranışıyla ilgili ‘günah, kötü, pis’ gibi ifadeler kullanmak; çocuğunuzun benlik algısına ve yetişkin yaşamındaki cinselliğine karşı olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olabilir. Bu sebeple, bunun son derece normal olduğunu vurgulamak ve çocuğu yaptığı şey için cezalandırmamak oldukça önemlidir.
- Çocuğunuzun bu davranışına şahit olduğunuzda, sert bir tepki göstermeyin. Çünkü gösterilen yoğun tepkiler, çocuğun utanç ve suçluluk hissetmesine sebep olabilir.
- Çocuğunuza mastürbasyonun özel bir durum olduğunu ve herkesin önünde yapılamayacağını anlatabilirsiniz. Tuvalette ya da kendi odasında, yalnız olduğu zamanlarda bunu yapabileceğini söyleyebilirsiniz.
- Çocuğunuz uykuya geçiş sürecinde mastürbasyon davranışı sergiliyorsa, onu yalnız bırakın ve ne yaptığını kontrol etmeye çalışmayın. Çocuğunuzu bu anlamda sıkıştırmak, yalan söylemesine ve bu konuyla ilgili suçluluk hissetmesine sebep olabilir.
- Çocuğunuz toplum içerisinde mastürbasyon yaptığı zamanlarda onun dikkatini, ellerini kullanabileceği başka bir etkinliğe ya da oyuncağa yöneltmeye çalışabilirsiniz.
Hangi aşamada profesyonel bir yardım almak gerekir?
5-6 yaşından sonra kasıtlı olarak toplum içinde yapılmadığı müddetçe, mastürbasyon davranışıyla ilgili bir anormallikten söz edilemez. Ancak, çocuğun genital bölgesinde herhangi bir fizyolojik sorunun olup olmadığını saptamak önemlidir. Çünkü kaşıntıya veya tahrişe yol açabilecek bir sağlık problemi, dikkati sürekli olarak o bölgeye yöneltecektir. Herhangi bir sağlık problemi olmadığı takdirde, toplum içerisinde ve önlenemez bir biçimde, ne pahasına olursa olsun çocuk, mastürbasyon eğilimi içerisine giriyorsa; bu süreçte sizden kopuk, ilişkisiz ve devamında baygın/bitkin bir hale bürünüyorsa; profesyonel bir yardım almak büyük önem arz etmektedir. Alınacak uzman desteği ile çocuğun bu davranışı hangi nedenlerle ısrarla sürdürdüğünü saptamak ve anne baba olarak bu süreci daha rahat yönetmek mümkündür.
Uzman Bilgisi
Psk. Tuğba İNCEKARA
Klinik Psikolog
- Üniversite : Haliç Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü
- Uzmanlık : Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Bölümü (Tezli)
Yazıları

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, stres ve endişe hissetmemize sebep olan pek çok deneyim yaşansa da bunlar her zaman negatif yani, istemeyeceğimiz türden olay ya da durumlar olmuyor. Bazen de gerçekleşmesini dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiği zamanda bizi çok zorlayabilen durumlar yaşanıyor.

Kış Depresyonu
Kış depresyonu, mevsimsel duygulanım bozukluğu ya da mevsimsel depresyon olarak da bilinen; kişinin yaptığı aktivitelere ilgi ve isteğinin azaldığı, düşünce, duygu ve davranışlarının olumsuz yönde etkilendiği, özellikle sonbahar ve kış aylarında mevsimlerin değişmesiyle birlikte tetiklenen psikolojik bir hastalıktır.

Otizm Ve Asperger Sendromu
Otizm, erken çocukluk çağında belirtileri görülmeye başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bu bozukluğun hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığından söz edilmektedir. Otizmin en önemli belirtileri arasında iletişim becerilerinin yetersiz olması, insanlarla ilişki kurma ve etkileşime girme konusunda isteksizlik/yetersizlik ve tekrarlayan davranışlar bulunmaktadır.

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Mastürbasyon davranışı, çocukların gelişimi açısından son derece doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Çocuklar, bedenlerini keşfetmeye başladıkları küçük yaşlardan itibaren zevk alacak şekilde kendi vücutlarına dokunmaya başlarlar. Bu davranış genellikle çocuklarda 3 ile 6 yaş arasında daha sık görülmektedir. Kimi zaman tesadüfen kimi zaman ise bilinçli olarak bu hazzı keşfeden çocuk, cinsel bölgesiyle oynadığında duyduğu hazzı …

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi, çocukların büyüme ve gelişim süreçlerinde son derece önemli bir basamaktır. Bu süreç, çocuklar kadar ebeveynler için de oldukça kritik ve zaman zaman kaygılı olabilmektedir. Genellikle çocukların 24 ayını doldurduklarında tuvalet eğitimine ilgi gösterdikleri düşünülmektedir ancak, bazı çocuklarda bu süre daha erken ya da daha geç olabilmektedir.
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini …

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …

Dünden Bugüne: Cinsel Mitler
Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarız. Biz insanların ihtiyaçlarını …

Öfke Kontrolü: Sağlıklı İçsel Dengeye Ulaşma Yolu
Öfke, hepimizin zaman zaman deneyimlediği güçlü bir duygudur. Hayal kırıklığı veya algılanan adaletsizlik gibi …

Depresyon ve İş Performansı: İş Hayatında Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon, melankoli kavramı altında ruhsal bozukluklar içerisinde en eski tanımlanan kavramlardan birisi olarak gelmiştir. …

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce …

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, …

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri
Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. …

Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi: İyi Bir Gece Uykusunun Önemi
Uyku canlıların temel fizyolojik gereksinimleri arasında yer almaktadır. Uykunun amacı vücudun dinlenmesini ve enerjisinin …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi