Flört Şiddeti

Flört Şiddeti


 

Flört şiddeti herhangi bir yakın ilişki içerisinde ve ya ilişki sonlandıktan sonra yaşanan şiddeti ifade eder. Bu şiddet davranışları ile amaç partner üzerinde tahakküm kurmak, partnere gücünü göstermek ve partneri kontrol etmektir. Flört şiddetinin daha görünür ve kabul edilen fiziksel ve cinsel şiddet gibi çeşitleri olsa da bugün daha çok psikolojik şiddet çeşitlerinden bahsediyor olacağız.

Yakın ilişkilerde psikolojik şiddet, çeşitli şekillerde olabilir ve maruz kalan kişiler genelde bunun bir şiddet türü olduğunu bile fark edemeyebilir. Bunlardan biri gaslighting yani  Türkçeye kişinin manipüle edilerek kendi gerçeklik algısından şüphe etmesi olarak çevrilebilecek bir şiddet çeşidi. Bunun sonucu olarak kişi kendi algısına güvenmemeye ve gerçeklikten emin olabilmesi için karşısındaki kişinin onayına ihtiyaç duymaya başlar. Sürekli hatalı olduğunuzun söylendiği, tartışma çıkacak kaygısıyla tetikte olduğunuz, kendi duygu ve düşüncelerinizi partnerinizin yanında rahatça ifade edemediğiniz ve sürekli sizin hatanız olmamasına rağmen özür dilemek, birşeyleri telafi etmeye çalışmak durumunda kaldığınız ilişkilerde bu manipülasyona maruz kalıyor olduğunuzu söyleyebiliriz. Sonuç olarak kendinizi suçlu hissedersiniz ve özgüveniniz ciddi bir şekilde azalır.

Bir diğer şiddet çeşidi ise lovebombing. Bunu Türkçeye aşk bombardımanı olarak çevirebiliriz. Yani partnerinizin size özellikle ilişkinin başlarında abartılı ve bunaltıcı bir şekilde ilgi ve sevgi göstermesidir. Böyle bir davranışın neresi şiddet olabilir diye sorabilirsiniz? Fakat Burada abartılı aşk sözcükleri, davranışlar ve hediyeler bir manipülasyon aracı olarak kullanılır. Mesela çok anlaşılır bir şekilde partnerinizin size sık sık ne kadar özel biri olduğunuzu söylemesi size iyi hissettirecek ama bu yorum partneriniz tarafından, ilgiyi kendi üzerinde tutmaya devam etmek ve ya sizi ilişkide tutmak için yapılıyorsa bu bir manipülasyon çeşidi olabilir. Tabi ki size iltifatta bulunan her partneriniz bu şiddet yöntemini uyguluyor demek değildir. Peki aşk bombardımanına maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız? Eğer partneriniz ilişkinizin daha çok başlarında sizi abartılı ve uygun olmayan hediyelere boğuyor, sıklıkla “Seninle ilgili her şeyi seviyorum, sadece seninle vakit geçirmek istiyorum” gibi cümleler kuruyor ve kısa zamanda geleceğe dair abartılı planlar kuruyorsa, 7/24 iletişim halinde ve sizin tüm ilginizin kendisinde olmasını istiyor ve arkadaşlarınızla, ailenizle vakit geçirmeniz yada sınır koymak istemeniz partnerinizi öfkelendiriyorsa, tüm bunlar sonucunda yalnızlaştığınız, kendinizle dahi vakit geçiremez olduğunuzu fark ediyorsanız bu şiddet türüne maruz kalıyor olabilirsiniz. Zamana partnerinizin istekleri doğrultusunda davranmadığınız sürece gösterilen ilgi ve sevgiyi alamadığınızı fark edebilir ve bu size ilişki içerisinde bencil, suçlu, huzursuz ve hata yapma lüksünüzün olmadığını hissettirebilir. Unutmayın ki ilişkinizi aceleye getirmeden, zamana yayarak, kendi sınırlarınızı da koruyarak ve buna saygı duyulmasını bekleyerek yaşamak istemeniz en doğal hakkınız.

İlişkiniz içerisinde flört şiddetine maruz kaldığınızı düşündüğünüzde neler yapabilirsiniz? Öncelikle cinsel ve fiziksel şiddetten farklı olarak psikolojik şiddet uygulayan kişi bunu farkında olmadan yapıyor olabilir. Geçmiş ilişkisel örüntüler, ataerkil toplumun aşk ve sevgi tanımı ve toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle psikolojik şiddet çeşitleri normalleştirilebilir. Bu sebeple eğer böyle bir şiddete maruz kaldığınızı düşünüyorsanız partnerinizinle bunu paylaşıyor olmak, bu davranışların sizdeki duygusal etkilerini konuşmak ve çözüm yolları aramanız önemli olacaktır. Fakat tüm bu davranışlar artarak devam ediyor ve gittikçe yalnızlaştığınızı, ilişki içerisinde görünmez ve çaresiz hissettiğinizi fark ediyor ve bilinçli olarak size zarar verildiğini düşünüyorsanız çevrenizde güvendiğiniz kişilerle bunu paylaşmanız ve partnerinizden uzaklaşmanız gerekebilir. Ayrıca bu davranışlardan uzaklaşıyor olsanız da özgüven eksikliği, suçluluk hissi, kaygı ve insanlara, ilişkilere karşı güvensizlik hissedebilirsiniz.  Bu süreçte psikolojik destek alıyor olmak size zarar veren bir ilişki sırasında ve sonrasında tüm bu duygularla baş etmeniz ve tekrar sağlıklı ilişkiler kurabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Uzman Bilgisi

Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
  • Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
  • Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.