Nasıl Terapist Seçilir?
Kendinizi rahatça ifade edebildiğiniz ve güvendiğiniz bir terapist bulabilmek çok önemli. Sonuçta bu kişiyle belki de bu zamana kadar en yakınlarınızla bile paylaşamadığınız duygu ve düşüncelerinizi paylaşacak ve beraberce sorunlarınıza çözüm arayacaksınız. Peki özellikle son zamanlarda psikoterapi bu kadar ulaşılabilir ve popülerken bu kadar seçenek arasında hangi terapisti seçeceksiniz? Psikoterapi size iyi mi gelecek yoksa yaralayıcı bir deneyim haline mi dönüşecek? Aslında Seçeneklerinizi azaltmak ve iyi bir hizmete ulaşmak için terapist seçerken sormanız gereken bazı sorular var. Bunlardan ilki ve en önemlisi
“başvuracağım kişinin psikoterapi yapma yetkinliği ve yeterliliği var mı ? sorusu Olmalıdır. Çünkü her psikolog ve psikiyatrist psikoterapi uygulayamaz. Bunun için başvuracağınız kişinin psikoloji lisansının yanında klinik psikoloji yüksek lisansının olup olmadığı ve eğer psikiyatristse uzun soluklu bir psikoterapi eğitimi alıp almadığı çok önemlidir. Eğer terapistlerin özgeçmişleri üzerinden bu bilgilere ulaşamıyorsanız rahatlıkla kendilerine bu soruları sorabilirsiniz.
İkinci önemli soru ise: “başvuracağım kişi hangi yaş grubuyla çalışıyor olmalı. Bir terapistin hem yetişkinlerle, hem çocuklarla, hem çiftlerle çalışması her biri için eğitim almadığı sürece mümkün değildir. Yetişkinler, çocuklar ve çiftlerle kullanılan yöntemler, teknikler birbirinden çok farklıdır ve farklı yetkinlikler gerektirir.
Son olarak başvuracağım kişi benim yaşadığım problemlerle çalışıyor mu? Sorusunu sormalısınız. Mesela her psikoterapist madde ve alkol bağımlılığı ile çalışmıyor olabilir. Bunu önceden öğrenmek size vakit kazandıracaktır.
Diyelim ki bu kriterleri karşılayan bir psikoterapistle seanslara başladınız. Peki seanslar sırasında hangi işaretler size terapistinizin iyi olmadığını gösterir?
Terapistiniz sizi yeterince dinlemiyor, fakat yaşadığınız problemle ilgili genel geçer cümleler kuruyorsa,
sizi tercihleriniz, yaşam tarzınız, duygu ve davranışlarınız konusunda suçluyor ve yargılıyorsa, ne yapmanız gerektiğini söylüyorsa, size kendisi hakkında çok fazla bilgi veriyor ve arkadaş olmak istiyorsa,
son olarak sizi konuşmaya hazır hissetmediğiniz konularla ilgili konuşmaya zorluyorsa, yeni bir terapiste ihtiyacınız olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Terapi tam da yargılanmayacağınızı hissetmeniz gereken, dikkatle dinlenildiğiniz ve yönlendirmenin yapılmadığı, bilimsel bir tedavi yönteminin uygulandığı, tüm odağın sizde olduğu bir tedavi şeklidir. Bunlar terapinin en temel gereklilikleri ve eğer bunlar uygulanmıyorsa bu ilişki size zarar veren bir ilişkiye dönüşebilir. Hatta sınır ihlallerinin boyutlarına bağlı olarak bu durum sizde travmatik bir etki yaratabilir. Psikoterapistler olarak ilk öğrendiğimiz ve en önemli ilkelerden biri “zarar vermeme” ilkesidir. Bu ilkeye sadık kalabilmek öncelikle sınırları belirlenmiş ve profesyonel bir ilişki sayesinde mümkün olur ve bu hem danışan hem psikoterapistler için koruyucudur.
Son olarak eğer bir terapi sürecindeyseniz ve terapistiniz sizinle profesyonel terapist-danışan ilişkisi dışında bir ilişki kurmak istiyorsa, sizi bilgi almaya zorluyor ve bilgisini psikolojik bir baskı olarak kullanıyorsa, sizden reklam amaçlı taleplerde bulunuyorsa, gizlilik ilkesine uyulmuyorsa bu durumu türk psikologlar derneği etik kuruluna bildirebilirsiniz.
Uzman Bilgisi
Psk. Çağla APAYDIN
Klinik Psikolog
- Üniversite : İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji (0 ÖSYM Bursu- Onur Öğrencisi)
- Uzmanlık : Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Psikoterapistlerde Bağlanma ile Kendini Açma ve Zor Hasta Tanımları arasındaki İlişkide Duygu Düzenleme Stratejilerinin Aracı Rolü
Yazıları

Neden Geçmiş İlişkilerimizi Tekrarlarız?
Her birimiz zaman zaman kendimize romantik ilişkilerimizle ilgili neden hep böyle kişiler beni buluyor, ilişkilerimde neden benzer sorunlar yaşıyorum, hep böyle mi devam edecek gibi sorular sormuşuzdur. Aslında bizi huzursuz etse de, zorlasa da ilişkilerimizde benzer örüntüler tekrarlıyoruz.

Romantik İlişkilerde Sabotaj Nedir?
Bir süredir yeni biriyle görüşüyorsunuz. İletişiminiz harika, çok iyi vakit geçiriyorsunuz, cinsel anlamda da çok uyumlusunuz. Gittikçe daha çok vakit geçirmeye başlıyorsunuz. Fakat bu sırada içinizde rahatsız edici bir ses sürekli size “Zaten yakında terslik olacak ve her şey bozulacak” diyor, ilişkideki negatif taraflara odaklanıyor ve partnerinizden uzaklaşmaya başlıyorsunuz.

Online Terapi Nedir? Online Terapi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
1980’lerden itibaren teknoloji ve internet kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması bazı hayat pratiklerinin de değişmesine ve dönüşmesine neden oldu. Birçok hizmete internet üzerinden erişilmesi hem sadece yaşadığımız yerdeki imkanlarla sınırlı kalmamamızı hem de zaman kaybetmememizi sağladı.
Podcastler

Nasıl Terapist Seçilir?
Kendinizi rahatça ifade edebildiğiniz ve güvendiğiniz bir terapist bulabilmek çok önemli. Sonuçta bu kişiyle belki de bu zamana kadar en yakınlarınızla bile paylaşamadığınız duygu ve düşüncelerinizi paylaşacak ve beraberce sorunlarınıza çözüm arayacaksınız. Peki özellikle son zamanlarda psikoterapi bu kadar ulaşılabilir ve popülerken bu kadar seçenek arasında hangi terapisti seçeceksiniz? Psikoterapi size iyi mi gelecek yoksa …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini …

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …

Dünden Bugüne: Cinsel Mitler
Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarız. Biz insanların ihtiyaçlarını …

Öfke Kontrolü: Sağlıklı İçsel Dengeye Ulaşma Yolu
Öfke, hepimizin zaman zaman deneyimlediği güçlü bir duygudur. Hayal kırıklığı veya algılanan adaletsizlik gibi …

Depresyon ve İş Performansı: İş Hayatında Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon, melankoli kavramı altında ruhsal bozukluklar içerisinde en eski tanımlanan kavramlardan birisi olarak gelmiştir. …

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce …

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, …

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri
Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. …

Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi: İyi Bir Gece Uykusunun Önemi
Uyku canlıların temel fizyolojik gereksinimleri arasında yer almaktadır. Uykunun amacı vücudun dinlenmesini ve enerjisinin …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi