
Kendini Gerçekleştiren Kehanet
Kendini gerçekleştiren kehanet, toplum dilinde “korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum” şekliyle tanınabilir.
Peki sizce gerçekten kişi bildiği ya da ön sezileri yüksek olduğu için mi korktuğu başına geliyor? Cevap; Hayır. Çünkü kendini gerçekleştiren kehanet kişinin başına geleceği durumu önceden bilmesinden değil, kendi davranışı neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yani, olumlu ya da olumsuz neye inanıyorsak, inandığımız düşünceyi otomatik olarak beyin komut alır ve davranışlarımızı aldığı komut yönünde şekillendirme eğiliminde olur. Böylece kişi aslında farkında olmadan inançları nedeniyle davranışlarını kendisi yönlendirir.
Örneğin; “kesin yine terk edileceğim” diyen biri farkında olmadan partnerini kendisinden uzaklaştıracak davranışlarda bulunabilir ve sonucunda kişinin kendi olumsuz davranışları partnerini uzaklaştırmaya yol açabilir. Ya da “kimseye güvenmemeliyim”, “hep yalnız kalacağım”
inançlarına sahip kişiler, insanlara uzak, soğuk ve mesafeli davranarak kurduğu yüzeysel ilişki nedeniyle çevresindeki insanlar tarafından uzak ve soğuk algılanarak bağ kuramayabilir.
Kendini gerçekleştiren kehanet şunu der; inançlarımız ve düşünce şeklimiz performansımızın belirleyicisidir. Dolayısıyla performansımıza dair olumlu inançlarımız üst düzey performans göstermemize, olumsuz inançlarımız ise düşük performans göstermemize yol açabilir. Bu durum ise genellikle farkında olmadan gerçekleşir. Çünkü neye inanırsak beyin bu inancımızı haklı çıkarmaya çaba harcayacaktır.
Tüm bunlardan yola çıkarak, hayatınızda kendinize, ilişkilerinize ya da çevrenize karşı sıkça benzer olumsuz inançlara sahip olarak olumsuz sonuçlara maruz kalıyorsanız, kendini gerçekleştiren kehaneti lehinize çevirerek sorununuzu çözmede bir adım atabilirsiniz. Fakat öncesinde, kendiniz ile ilgili gerçekleşen kehanetlerinizin neler olduğunu düşünün. Ardından, kendiniz ve çevrenizdekiler hakkındaki inançları güzelleştirerek davranışlarınızı da değiştirme olanağınız olduğunu unutmayın.
Uzman Bilgisi
Psk. Nagihan KUTLU
Klinik Psikolog
- Üniversite : Işık Üniversitesi, Psikoloji Bölümü
- Uzmanlık : Işık Üniversitesi, Klinik Psikoloji
Yazıları

Travma Beden
“Derin duyguları yaşamayı ve bunlara tahammül edebilmeyi öğrenmek travmadan iyileşmek için esastır” (Beden Kayıt Tutar, Bessel A. Van Der Kolk).

Yetişkinlerin İçindeki Çocuklar: Çocuk Mod’ları
Hepimiz zaman zaman “çocuk gibi davrandım”, “kendimi kaybettim ve nasıl oldu anlamadım”, “şu an hatırladığımda çok saçma geldi, nasıl yapmışım?” gibi cümleler kurmuşuzdur. Bu cümlelerin ortak bir özelliği var; duygular oldukça yoğun ve mantık ise oldukça geri planda. Yani çocuk mod’larımız! (yan’larımız)

Kendini Gerçekleştiren Kehanet
Kendini gerçekleştiren kehanet, toplum dilinde “korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum” şekliyle tanınabilir. Peki sizce gerçekten kişi bildiği ya da ön sezileri yüksek olduğu için mi korktuğu başına geliyor? Cevap; Hayır. Çünkü kendini gerçekleştiren kehanet kişinin başına geleceği durumu önceden bilmesinden değil, kendi davranışı neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yani, olumlu ya da olumsuz neye …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Mükemmeliyetçilik, “Ya, Hep Ya Hiç”
Kişilik Kişilik, bireyden bireye değişkenlik gösteren bir kavramdır. Bireyin doğuştan getirdikleri ve çevresel etkenlerle …

Nomofobi nedir? Nomofobi Tedavisi Nasıldır?
Son yıllarda teknoloji sayesinde insanlar her türlü bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak bireylerin …

Otizm Ve Asperger Sendromu
Otizm, erken çocukluk çağında belirtileri görülmeye başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan …

Neden Hep Aynı Senaryo, Hep Aynı Son?
İlişkilerin sonucunda klasikleşmiş son: “Neden hep aynı tip insanları buluyorum ki” . Kadere bakın. Sanki insanlar …

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB, kişinin “kolayca ulaşılamayacak bir hedefe varmak için kullandığı kendini düzenleme becerileri” olarak …

Travma Beden
“Derin duyguları yaşamayı ve bunlara tahammül edebilmeyi öğrenmek travmadan iyileşmek için esastır” …

Nörogelişimsel Bozukluklar
Nörogelişimsel bozukluklar, sinir sisteminin gelişimini etkileyen, beynin farklı şekilde işlev göstermesine yol açan …

Yetişkinlerin İçindeki Çocuklar: Çocuk Mod’ları
Hepimiz zaman zaman “çocuk gibi davrandım”, “kendimi kaybettim ve nasıl oldu anlamadım”, “şu an hatırladığımda …

Kendini Gerçekleştiren Kehanet
Kendini gerçekleştiren kehanet, toplum dilinde “korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum” …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi