Çocuklara Dair | Öfke Kontrolü

Çocuklara Dair | Öfke Kontrolü


Öncelikle öfkenin diğer tüm duygular gibi, örneğin sevinç, heyecan, üzüntü, normal bir duygu olduğunu bilmek önemlidir. Öfke, herkesin yaşadığı, herkeste var olan bir duygudur. Burada ki önemli nokta öfkeye yenilerek agresif veya saldırgan davranmamaktır. Çünkü, öfkemize yenik düştüğümüzde diğer insanları duygusal ya da fiziksel olarak incitmeye yönelik davranmamız mümkün olabilir. Sakin kalmayı başarabilmek için öncelikle çocuğunuzun nasıl öfkelendiğini ve onunla nasıl savaşması gerektiğini bilmesi gerekir. Öfkelendiği esnada aklından neler geçiyor? Bedeninde neler oluyor? Ve o an nasıl davranıyor? Tüm bunları fark ettirmeli ve bu süreci ılımlı düzeyde yönetebilmeyi öğretmek kıymetlidir.

Peki ebeveynler olarak çocuklarınıza bu konuda nasıl destek olabilirsiniz?

Düşünce-duygu-davranış ve sonuç çizelgesi oluşturabilir ve çocuğunuz öfkelendiğinde o an ne düşündüğünü, ne hissettiğini ve davranış olarak ne yaptığını yazmasını isteyebilirsiniz. Ve bunların sonucunda ne ile karşılaştığını yazmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuk hangi durumlara öfkelendiğini ve o anki tepkisinin sonuçlarının neler olduğunu daha iyi kavrayacak ve farkına varabilecektir.

Bunun yanı sıra, öfkelendiğimizde bedenimizdeki kaslar kasılmaktadır. Kas gevşemesi egzersizi çocuklarınızın sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Kas gevşemesi egzersizinde öncelikle çocuklarınızın gözlerini kapamasını isteyin. Ellerini yumruk yapsın ve sıksın. Sonra bırakıp ellerini rahatlatsın. Taşıdığı ağır bir bavulu artık taşıyamadığını ve yere bıraktığını düşünsün. Kollarındaki gerginliğin kollarından parmaklarına doğru aktığını ve parmaklarından çıkıp gittiğini hissetmesini söyleyin. Bacaklarındaki gerginliğin bacaklarından ayak başparmağına doğru aktığını ve ayak parmaklarından çıkıp gittiğini hissetmesini söyleyin. Daha sonra omuzlarını öne doğru gerebildiği kadar gerip sonra omuzları gevşetmesini isteyin. Sonra tekrar omuzlarını germesini ve bu sefer geriye doğdu gerebildiği kadar germesini isteyin. Alnını germesini isteyin. Sonra gevşetmesini. Çenesini sıkmasını ve sonra gevşetmesini. Ağzını açabildiği kadar büyük açarak yüz kaslarını germesini ve sonra gevşetmesini isteyin. Midesini, sol ve sağ bacağını sıkıp gevşetmesini isteyin. Tüm bu hareketleri birlikte yapabilirsiniz. Ona model olmanız bu noktada önemli olacaktır. Ve egzersizin sonunda çocuğunuza ne kadar gevşediğini sorun. 1 ile 10 arasında 10 çok rahat olacak şekilde numara vermesini isteyin.

Bu egzersiz ve aktiviteyi çocuğunuzla uygulamaya özen gösterin, fakat tüm çabalarınıza rağmen bu durumla baş etmekte zorlandığınızı ve çocuğunuzun çevresine ve kendisine öfkesi yüzünden zarar vermeye devam ettiğini gözlemliyorsanız psikoterapi desteği alarak bu konu üzerinde daha detaylı çalışmak faydalı olacaktır.

Dinlediğiniz için teşekkür ederim. Soru ve önerileriniz için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yayında görüşmek üzere.

Herkese Merhaba, Ben Klinik Psikolog Lara Balkaner Sünger. “Çocuklara Dair” yayın serimizin ilk konusu “Öfke Kontrolü”.

Öncelikle öfkenin diğer tüm duygular gibi, örneğin sevinç, heyecan, üzüntü, normal bir duygu olduğunu bilmek önemlidir. Öfke, herkesin yaşadığı, herkeste var olan bir duygudur. Gelin bu yayınımızda çocuklarda gelişen öfkeyi dinleyelim.

Uzman Bilgisi

Psk. Lara BALKANER SÜNGER
Klinik Psikolog
  • Üniversite : Özyeğin Üniversitesi, Psikoloji Bölümü ( Başarı Bursu), T.C İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programı (Açıköğretim)
  • Uzmanlık : T.C. Üsküdar Üniversitesi, Klinik Psikoloji (Tezli) Yüksek Lisans

Yazıları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.