Kronik Yorgunluk
Kronik yorgunluk pek çok sebebe bağlı olabilir. Tıbbi bir sebebinin olmadığı anlaşıldığında kronik yorgunluğun ruhsallıktan kaynaklandığını düşünebiliriz. Kronik yorgunluk, can sıkıntısından ya da uykulu olma halinden başka bir durumu ifade eder. O yüzden bu durumu zihinsel kronik yorgunluk olarak isimlendirebiliriz. Bu zihinsel yorgunluk algı, dikkat, hafıza, işlemleme, karar verme gibi pek çok bilişsel aktiviteyi olduğu kadar kişinin iyi oluş ve kendisinden memnuniyet halini de etkileyebilir. Kişi kendisi ile hayatın olağan akışı arasında bir kopukluk hissi deneyimleyebilir. Kişilerin iş, aile ve sosyal hayatları bu zihinsel yorgunluk halinden zarar görebilir. Kişiler fiziksel olarak da yorgun hissedip enerji düşüklüğü yaşayabilir. Motive olmakta çok zorlanabilir. Bu durum bir isteksizlik ve keyifsizlik halinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Peki hayatı bu derece zorlaştırabilen bu kronik yorgunluk halinin olası sebepleri ne olabilir? Bu yorgunluğun psikolojik ve psikososyal sebepleri olabilir. Mesela depresyon, aksiyete ve stres gibi durumlar kişilerin kronik yorgunluk hallerinde etkili psikolojik faktörler olabilir. Veya kişiler kendi içsel dinamiklerini regüle etmekte yani düzenlemekte bir zorluk yaşıyor olabilirler. Duygu düzenleme kapasitesindeki darlık kronik yorgunluk üzerinde etkili olabilir. Yani çeşitli duyguları kendi içimizde hazmetmekte ve yönetmekte zorluk yaşıyorsak bu durum yorgunluk hissimizi ortaya çıkarıyor ya da arttırıyor olabilir. Fizyolojik yapılanmamızın erken dönem ilişkilerimizin etkisi altında kalabildiği bilinen bir durumdur. Ruhsal yapılanma üzerinde büyük etkisi olduğu görülen bu erken dönem yaşantılarda deneyimlenen çeşitli güçlükler kronik yorgunluğa ruhsal olarak daha yatkın olmamızı sağlıyor olabilir. Kimi zaman bu yatkınlık çeşitli yaşam olaylarının etkisi ile de artıp azalabilmektedir. Bu yüzden kronik yorgunluk hali hep olagelen bir hissiyat yerine yeni başladığı hissedilen bir hal de olabilir.
Kronik yorgunluk geçer mi? Uygun bir tedavi ile neden olmasın? Öncelikle bir uzman eşliğinde kronik yorgunluk olarak isimlendirdiğiniz deneyimin anlaşılması oldukça önemlidir. Sizin bu yorgunluk halini nasıl deneyimlediğiniz, bu hissin ortaya çıktığı dönem ve sürekliliği gibi pek çok kişisel durum size uygun olacak yaklaşımı belirleyecektir. Bu anlamda psikodinamik psikoterapiler işlevsel olabilir. Ancak size uygun yaklaşımı ve terapi sürecini ancak uzmanınız aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Destek almaktan çekinmeyin.
Uzman Bilgisi
Psk. İpek Selin GÜNHAN
Klinik Psikolog
- Üniversite : Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölüm, Groningen Üniversitesi Psikoloji Bölümü
- Uzmanlık : Başkent Üniversitesi Klinik Psikoloji Programı
Podcastler

Kronik Yorgunluk
Kronik yorgunluk pek çok sebebe bağlı olabilir. Tıbbi bir sebebinin olmadığı anlaşıldığında kronik yorgunluğun ruhsallıktan kaynaklandığını düşünebiliriz. Kronik yorgunluk, can sıkıntısından ya da uykulu olma halinden başka bir durumu ifade eder. O yüzden bu durumu zihinsel kronik yorgunluk olarak isimlendirebiliriz. Bu zihinsel yorgunluk algı, dikkat, hafıza, işlemleme, karar verme gibi pek çok bilişsel aktiviteyi olduğu …
Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek
Ergenlik; gençlerde ani ve hızlı değişimlerin olduğu, hormonal değişikliklerle birlikte bu kişilerin kendi kimliklerini …

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, iletişim bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, teşhisi ve müdahalesinde kullanılan …

Dünden Bugüne: Cinsel Mitler
Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarız. Biz insanların ihtiyaçlarını …

Öfke Kontrolü: Sağlıklı İçsel Dengeye Ulaşma Yolu
Öfke, hepimizin zaman zaman deneyimlediği güçlü bir duygudur. Hayal kırıklığı veya algılanan adaletsizlik gibi …

Depresyon ve İş Performansı: İş Hayatında Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon, melankoli kavramı altında ruhsal bozukluklar içerisinde en eski tanımlanan kavramlardan birisi olarak gelmiştir. …

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek
Takıntılar ve Zorlayıcı Düşünceler: Obsesif Kompulsif Bozukluğu Anlamak ve Yönetmek Dönemsel olarak bazı düşünce …

Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, …

Kendine İyi Bakmanın Önemi: Kendini Önceliklendirme ve Öz-Bakım Pratikleri
Kendine iyi bakmak, bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı korumak için hayati öneme sahip bir davranıştır. …

Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi: İyi Bir Gece Uykusunun Önemi
Uyku canlıların temel fizyolojik gereksinimleri arasında yer almaktadır. Uykunun amacı vücudun dinlenmesini ve enerjisinin …
Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.
₺1.00Randevu Talebi