Kadro
Psk. Tuğba İNCEKARA
Klinik Psikolog
Üniversite | Haliç Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü |
---|---|
Bölüm | Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi |
İlgilendiği Yaş Aralığı | 0-6 |
Şube | İstanbul – Levent – Karanfil Sok. |
Biyografi
Lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yağmur Çocukları Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi, İstanbul Adalet Sarayı 2. Çocuk Mahkemesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde stajyer psikolog olarak görev almıştır. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birçok projede, gönüllü olarak çalışmalarda bulunmuştur.
Yüksek lisans derecesini Haliç Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır. Uzmanlığını aldığını dönem boyunca, Leap Çalışan Destek Programı şirketinde gönüllü olarak çalışmış; kendini geliştirebilmek adına pek çok eğitim ve workshop’a katılmıştır. Şu anda İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde, ikinci lisans eğitimine devam etmektedir.
2016 – 2022 yılları arasında, Prof. Dr. Tarık Yılmaz’ın ekibinde Uzman Klinik Psikolog olarak görev almıştır. Şirket bünyesinde, krize müdahale ve eğitim ekiplerinde aktif rol alarak şirketlerdeki kaza, ani kayıp, intihar ve doğal afet gibi acil durumlarda psikolojik destek sağlamıştır. Kurumsal platformlarda, çalışan anne olmanın psikolojisi üzerine seminerler vermiştir. Ebeveyn danışmanlığının yanı sıra, çocuk ve ergenlerle psikoterapi çalışmalarını sürdürmüştür.
2022 yılı itibariyle meslek hayatına Madalyon Psikiyatri Merkezinde Klinik Psikolog olarak devam etmektedir.
Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
Sertifikalar ve Diğer Eğitimler
- Çocuk Resimleri Yorumlama Eğitimi, İstanbul Psikoloji Okulu, Yrd. Doç. Dr. Pervin Sevda Bıkmaz (2014)
- MMPI (Minnesota Çok Yönlü̈ Kişilik Envanteri) Uygulama ve Yorumlama Eğitimi (2014)
- Kısa Süreli Çözüm Odaklı Danışmanlık Yaklaşımı Eğitimi, İstanbul Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Yrd. Doç. Dr. Nevin Dölek (2014)
- Bilişsel ve Davranışçı Terapilerin Klinik Uygulamaları Eğitimi (Depresyon-Somatizasyan ve İlişkili Bozukluklar, Uyku Bozuklukları, Öfke ve Dürtü̈ Kontrol Sorunları, Obsesif-Kompulsif ve İlişkili Bozukluklar, Yeme Bozuklukları, Anksiyete Bozuklukları ve Travmatik Stresörle İlişkili Bozuklukları), Davranış Bilimleri Araştırma ve Tedavi Merkezi, Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu (2015)
- WISC-R (Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği) Uygulama ve Yorumlama Eğitimi (2016)
- Psikolojik İlk Yardım ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Eğitimi, Ruh Sağlığı Derneği, Yrd. Doç. Dr. Mert Akcanbaş (2016)
- Bilişsel Davranışçı Terapi Kuram ve Uygulama Temel Eğitim Programı, Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar (2017)
- Çocuk ve Ergenlerde Görülen Davranış̧ Problemleri İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamalı Eğitimi, Yrd. Doç. Dr. Başak Demiriz (2017)
- Çocuk ve Ergenlerde Görülen Kaygı Bozuklukları İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamalı Eğitimi, Yrd. Doç. Dr. Başak Demiriz (2018)
- Deneyimsel Oyun Terapisi Eğitimi (1. Düzey), Uzm. Psk. Nilüfer Devecigil, (2018)
- Denver II Gelişimsel Tarama Testi, Türk Psikologlar Derneği (2019)
- MOXO Dikkat ve Hiperaktivite Testi (2019)
- Çocuk Değerlendirme Eğitimi (Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği, Conners Anne- Baba Derecelendirme Ölçeği, Durumluk/ Süreklilik Kaygı Ölçeği, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi, Cümle Tamamlama Testi, Bir İnsan Çiz Testi, Aile Çiz Testi, Peabody Resim Kelime Tanıma Testi, Ankara Gelişim Tarama Envanteri) Türk Psikologlar Derneği (2019)
- Çocuğun Ruhsal Süreçlerinin Projektif Testlerle Değerlendirilmesi, Rorschach ve Projektif Testler Derneği (2020)
- Çocuk Cinsel İstismarı, Psychology TALKS & İMDAT Derneği (2020)
- Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İstanbul Marmara Üniversitesi (2020)
- Çocuklarda Yeme Davranışı ve Sihirli Çözümler ‘Yemek Oyunları’ Diyetisyen Güneş Aksüs (2020)
- Çocuk ve Yemek İlişkisi Semineri, Diyetisyen Güneş Aksüs (2020)
- ‘Anne Baba Okulu’ Seminerleri, Dr. Özgür Bolat (2021)
- Okul Öncesi Kurumlarda Çalışan Uzmanların Eğitimi, Uzm. Psk. İrem Polat (2021)
- İstanbul Çocuk ve Ergen Psikanalitik Psikoterapi Derneği Formasyonunun 1. Modül Seminer Serisi (2021)
- Öz Şefkatin Gücü̈: Duygusal Dayanıklılık, Dr. Christopher Germer & Dr. Kristin Neff, Walk of Life (2021)
- Bütün Beyinli Çocuk: Çocuğunuzun Zihnini Besleyecek 12 Strateji, Dr. Daniel J. Siegel, Walk of Life (2021)
- Porno Kültüründe Çocuk Büyütmek, Dr. Gail Dines & Nilüfer Devecigil (2021)
- İyi Hissetme Sanatı: Mindfulness Temelli Bilişsel Terapiyle Depresyonun Üstesinden Gelmek, Prof. Dr. Mark Williams (2021)
- Çocuklarla Ölüm Hakkında İletişim Kurmak, Uzm. Psk. İrem Polat (2021)
- Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Prof. Dr. Serap Özer (2021)
- WISC-4 Çocuklar için Zekâ Ölçeği Eğitimi ve Sertifikasyonu, Türk Psikologlar Derneği (2022)
Yazıları
Psikolojik Dayanıklılık: Zorluklarla Başa Çıkmanın Gücü
Psikolojik dayanıklılık dediğimizde genellikle ilk olarak akıllara, olumsuz olaylar geliyor ama yaşam boyunca kaygı, stres ve endişe hissetmemize sebep olan pek çok deneyim yaşansa da bunlar her zaman negatif yani, istemeyeceğimiz türden olay ya da durumlar olmuyor. Bazen de gerçekleşmesini dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiği zamanda bizi çok zorlayabilen durumlar yaşanıyor.
Kış Depresyonu
Kış depresyonu, mevsimsel duygulanım bozukluğu ya da mevsimsel depresyon olarak da bilinen; kişinin yaptığı aktivitelere ilgi ve isteğinin azaldığı, düşünce, duygu ve davranışlarının olumsuz yönde etkilendiği, özellikle sonbahar ve kış aylarında mevsimlerin değişmesiyle birlikte tetiklenen psikolojik bir hastalıktır.
Otizm Ve Asperger Sendromu
Otizm, erken çocukluk çağında belirtileri görülmeye başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bu bozukluğun hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığından söz edilmektedir. Otizmin en önemli belirtileri arasında iletişim becerilerinin yetersiz olması, insanlarla ilişki kurma ve etkileşime girme konusunda isteksizlik/yetersizlik ve tekrarlayan davranışlar bulunmaktadır.
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Mastürbasyon davranışı, çocukların gelişimi açısından son derece doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Çocuklar, bedenlerini keşfetmeye başladıkları küçük yaşlardan itibaren zevk alacak şekilde kendi vücutlarına dokunmaya başlarlar. Bu davranış genellikle çocuklarda 3 ile 6 yaş arasında daha sık görülmektedir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi, çocukların büyüme ve gelişim süreçlerinde son derece önemli bir basamaktır. Bu süreç, çocuklar kadar ebeveynler için de oldukça kritik ve zaman zaman kaygılı olabilmektedir. Genellikle çocukların 24 ayını doldurduklarında tuvalet eğitimine ilgi gösterdikleri düşünülmektedir ancak, bazı çocuklarda bu süre daha erken ya da daha geç olabilmektedir.