Çocuk ve Öfke Nöbeti

Çocuk ve Öfke Nöbeti

Çocuk ve Öfke Nöbeti

Öfke normal bir duygudur, tıpkı mutluluk gibi, hüzün gibi, endişe gibi. Önemli olan öfkemizin şiddeti ve öfkelendiğimizde ne yaptığımızdır, ya da başka bir ifadeyle öfkemizi kontrol edip edemediğimizdir.Danışanlarımdan sıkça duyduğum sorulardan biridir “çocuğum çok öfkeli, ne yapmalıyım?”, “öfkelenince tepkilerini kontrol edemiyor ne yapacağımı şaşırdım bize yardım eder misiniz?”

Öfkesinin sebebini soran ebeveynlerle karşılaşmışlığım ise oldukça azdır. Genelde sonuca odaklanmıştır anne babalar. Ancak anne baba olarak ilk düşünmemiz gereken çocuğumuzun neden öfkesini kontrol edemediğidir, neden öfke duygusunu çok şiddetli yaşamaktadır.

Dönemsel olaylar bunda etkili olabilir anne baba arasında ilişki sorunu, boşanma süreçleri, ortam değişikliği, okula başlama, okul değişikliği gibi. Anne babanın ruh hali oldukça tetikleyicidir. Öfkeli, gergin bir anne ya da babanın çocuğunun da öfkeli olması kaçınılmazdır. Yaşamsal olaylar öfke yaratabilir çocuklarda kayıp, ayrılık, ölüm vb. Yaşam dönemleri de dikkat etmemiz gereken başka bir unsurdur.

Örneğin 3-6 yaş çocuğu sık sık öfke ve inat nöbetleri yaşamaktadır ya da hormonal değişimlerin yaşandığı, yaşamın en sert geçiş dönemlerinden olan ergenlikteki çocuğumuz sıklıkla öfkelenebilir. Öfkesinin sebebini araştırdıktan sonra eğer öfkeye yol açan etmenler konusunda elimizden bir şey geliyorsa uğraşmamız gerekir. Mesela çocuğumuzun öfkesini bizim davranışlarımız tetikliyorsa onun bizim aynamız olduğunu düşünüp destek alabiliriz kendi adımıza.

Sebep her ne ise öfke nöbeti geçiren çocuğun öfkesini ifade etmesine izin verilmelidir, öfkenin bastırılması yolu izlenmemelidir. Çocuk yatıştıktan sonra öfkesi hakkında konuşabiliriz. Çocukların duygularını en iyi ifade yollarından biri de resim ve oyundur. Bu konuda destekleyici olabiliriz.

Küçük yaş grubu için de ergenler için de dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri öfke nöbetine öfkeli bir tepkiyle karşılık vermemektir. Sakinliğimizi korumamız gerekir, öfkesini pekiştirecek başka bir deyişle ödül olabilecek aşırı olumlu ya da olumsuz tepkilerden kaçınmamız gerekir.

Çocuk yetiştirmek zor iş sevgili anne babalar, ama yine konu bize geldi, onun öfkesine yol açıp açmadığımıza bir bakmamız gerekiyor ve sabırlı, anlayışlı olmamız mümkün olduğunca. Bunları yapacak gücümüz yoksa da destek almalıyız ileride “keşke” dememek için…

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.