Çocuğunuzla Merkezimize Gelirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzla Merkezimize Gelirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuza yapılması gereken açıklama, görüşmeye katılması gereken kişiler ve test uygulamalarına gelirken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili kısa bilgiler.

Çocuğunuzla Merkezimize Gelirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Çocuğa Yapılması Gereken Açıklama

Her çocuk yabancı bir ortama gelirken kaygı duyar. Bu kaygı onların söz konusu ortama uyumu, yeni tanışacakları kişilerle ilişkilerine yön verir. Bu sebeple Madalyon Psikiyatri Merkezi’ne gelirken çocuğumuza bu kaygıyı giderecek açıklamalar yapmak çok uygun olacaktır. Bu açıklamaların niteliği çocuğumuzun yaşı ve gelişim düzeyine uygun olmak durumundadır. Aşağıda okul öncesi, okul çocuğu ve ergenler için oluşturulmuş örnek bilgilendirme cümleleri bulacaksınız.

3-6 yaş: Şimdi seninle sohbet etmek için bir yere gideceğiz orada bir abla/abi bizimle sohbet edecek. Ben merak ettiğim şeyleri sormayı, onun sorduklarına da cevap vermeyi düşünüyorum. İstersen sen de böyle yapabilirsin.

7-12 yaş: Şimdi seninle sohbet etmek için bir yere gideceğiz. Oradaki kişi bazı sorunlarımızı (bize derslerimizin daha iyi olması/korkularımızı yenmemiz için) ortadan kaldırmak için bize yardım edebilir.

13-18 yaş: Farkında olduğun gibi bir süredir çeşitli sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda bize fikir vermesi için bir psikologtan yardım almayı düşünüyorum. Senin için de uygunsa bir randevu ayarlayabilirim.

Görüşmeye Geç Kalma, Görüşme İptali

Görüşmenin daha kaliteli planlanması ve çocuklarımızın kendilerini daha rahat hissetmeleri için görüşmelere en az 5 dk önce gelinmesi gerekmektedir. Bu süre ilk görüşmelerde 30 dk olarak önerilmektedir. Bu sayede çocuğumuza ve ailesine ait bilgilerin alınması için uygulanacak testlerin uygulanması sağlanacaktır.

Görüşmeye geç kalınması durumunda randevunuzu size uygun olan başka bir tarih ve saate erteletebilir veya kabul etmeniz halinde uzmanlarımızla kalan süre için görüşebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir ücret iadesi yapılmamaktadır.

Katılamayacağınız randevularda ihtiyacı olan hastalarımıza yardımcı olabilmemiz için randevu merkezimizi arayarak randevunuzu erteleyiniz veya iptal ettiriniz.

Görüşmeye Katılamsı Gereken Kişiler

Özellikle ilk görüşmede, anne ve baba çocuğa eşlik etmesi, sizleri daha iyi tanıyabilmemiz için doldurmanız gereken testlerin doldurulması ve uzmanımızın ilk görüşmeden azami düzeyde bilgi edinmesi açısından önemlidir. İlerleyen görüşmelerde uzmanımızın isteğine bağlı olarak diğer aile fertleri de görüşmelere katılabilir.

Kardeşler arası ilişkilerin etkilenmemesi ve çocuklarımızın kendilerini kötü hissetmemeleri için küçük kardeşler görüşme odalarına alınmamaktadır. Anne ve babalarından ayrı kalmakta zorlanan küçük kardeşlerin merkezimize getirilmemesi, görüşmelerin sağlıklı geçmesi açısından rica olunur.

Buraya gelirken tanıdıklarımızla birlikte gelerek, çocuklarımızı muayene ettirmek isteyebiliriz. Bu durumun çocukların terapi ortamına karşı olan tutumunu olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Bu nedenle farklı zamanlarda görüşmeye gelinmesi daha uygun olacaktır.

Test Uygulamalarına Gelirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Test uygulamalarında çocuklarımızın kendi performanslarını olabildiğince göstermeleri tanı ve tedavi süreçleri açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple çocuklarımızı test için buraya getirirken dikkat etmemiz gereken hususlar aşağıya sıralanmıştır.

Çocuklara “teste gidiyoruz” biçiminde kaygı verici bir açıklama yerine “psikoloğumuz bugün seninle bir çalışma yapacak, onun yanına gidiyoruz” ifadesine benzer bir açıklama yapalım.
Çocuğumuzu test uygulamasına uykusunu almış, karnı doymuş, ihtiyaçlarını gidermiş bir biçimde getirmeye özen gösterelim.
Çocuğumuzun kullanması gereken gözlük, işitme cihazı vb. araçlar varsa mutlaka sağlam durumda olarak yanımızda bulunduralım.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.