Meslek tercihi yapmak hayatın önemli kararlarından biridir ve hayatın neredeyse yarısının nasıl bir ortamda, ne şekilde geçeceğini belirler. Dolayısıyla bu kararı verme sürecinde insanlar sıklıkla kararsızlık ve kaygı yaşayabilirler. Genellikle lise öğrencilerinde yaşanan bu durum, aslında yetişkinlerde de sıklıkla gözlemlenebilir.
Öğrenciler yapacakları alan tercihi ile ilgili endişelenirken, yetişkinler ise mutsuz iş yaşantılarını ve geçmişte yanlış olarak karar verdiklerini düşündükleri mesleği sorgulamaya başlarlar, fakat ekonomik getirisinden dolayı mutsuz olmalarına rağmen bu konuyla ilgili nasıl bir adım atmaları gerektiğine karar veremeyebilirler.
Mesleki ilgi ve kariyer danışmanlığında, kişilerin ilgi alanlarının ortaya çıkması sağlanırken, bu ilgi alanlarına kişiliklerinin ne derecede uygunluk sağladığı incelenir ve kişinin karar verme süreci desteklenir. Bu süreçte objektif ve sübjektif kişilik testleri ve mesleki ilgi envanterleri kullanılır ve sonuçlar kapsamında kişi yönlendirilir. Kişiliğin meslek üstündeki etkisi çok önemlidir. Örneğin, dışa dönük sosyal bir insan bütün gün bilgisayar başında çalışmaktan çok mutsuz olabilirken içe dönük bir insan böyle bir işte mutlu olabilir. Bu sebeple mesleklerin aktiviteleri, ideal çalışan portföyü, danışanın kişilik özellikleri ve ilgisi bu kapsamda değerlendirildiğinde kişi/meslek uyumunu yakalama imkanı sağlanır.
Bazı insanlar birkaç meslek arasında kalır ve birini diğerine tercih etmek istemez. Bu durumda ise mesleğin yanında, profesyonel olarak yapılmasa da ilgi duyulan ve sevilen diğer alanların hayatın içine ne şekilde yerleştirilebileceği konuşulur ve ona göre düzenlemeler yapılır. Bütün bunlar değerlendirildiğinde gerek gençler gerek yetişkinler haftanın en az 5 gününün geçirildiği bu zaman dilimini daha mutlu ve daha tatminkar geçirme olanağına sahip olabilirler.