Tırnak Yeme Hastalığı Nedir?

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir?

Tıpta onikofaji olarak adlandırılan tırnak yeme hastalığı, tırnak kırma, tırnak yeme, bir veya daha fazla parmağı ağıza sokma, tırnakları ısırma durumlarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Tırnak yeme; tekrarlayan davranış bozukluğu olarak ele alınmakta, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nda (DSM-5) “Diğer obsesif kompulsif ve ilişkili bir bozukluk” olarak sınıflandırılmaktadır.

Tırnak Yeme Hastalığı Sağlığı Olumsuz Etkilemektedir

Tırnak yeme hastalığı ağız sağlığını, tırnak sağlığını, bağırsak sağlığını ve ruh sağlığını yakından ilgilendiren bir durumdur. Tırnak yeme hastalığı,

  • Diş eti hastalıklarına, diş kökü hasarına ve çene eklemi fonksiyon bozukluklarına yol açabilmektedir.
  • Tırnak yapısının bozulmasına ve tırnak enfeksiyonlarının gelişmesine sebep olabilmektedir.
  • Yetersiz el yıkama veya hijyen eksikliği sebebiyle tırnaklara yerleşen enfeksiyonların vücuda girmesine ve bağırsak enfeksiyonlarının gelişmesine sebebiyet verebilmektedir.
  • Kişilerde utanç, suçluluk gibi duyguların oluşmasına sebep olabilmekte, kişilerin ruhsal durumlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Tırnak Yeme Hastalığına Sebep Olabilen Durumlar

Tırnak yeme davranışı, genellikle çocukluk döneminde başlayan, her yaştaki bireyde rastlanan bir davranış problemi olarak kabul edilebilmektedir. Tırnak yeme hastalığına sebep olan çeşitli psikolojik rahatsızlıklar bulunabilmektedir. Buna ek olarak, tırnak yeme davranışını altta yatan herhangi bir rahatsızlık olmaksızın, sadece bir alışkanlık olarak değerlendiren araştırmalar da mevcuttur. Ayrıca ailede tırnak yeme davranışına sahip bir rol model olması çocukların tırnak yeme davranışına başlamasına neden olabilmektedir.

Ebeveyn Tutumları ve Aile İçi İlişkiler Tırnak Yeme Davranışına Sebep Olabilmektedir

Tırnak yeme davranışı genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan bir davranıştır. Bazı ebeveyn tutumları bu davranışın ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Otoriter ebeveyn tutumları, aile içinde yaşanan iletişim problemleri, anne-baba arasındaki tartışmalar, çocuğun ebeveynleri tarafından azarlanması, ilgisizlik ve sevgisizlik tırnak yeme davranışına sebep olabilen durumları oluşturmaktadır.

Çeşitli Duygular Tırnak Yeme Hastalığına Neden Olabilmektedir

Yapılan çeşitli araştırmalarda saldırganlık, öfke, sıkıntı, üzüntü, kaygı, korku, değersizlik ve güvensizlik gibi duyguların tırnak yeme hastalığına zemin hazırlayabildiği öne sürülmektedir. Bu sebeple kimi araştırmacılar tırnak yeme davranışının kaygıyı azaltıcı etkisi olduğunu, bu sebeple davranışın tekrarlandığını öne sürmektedir.

Tırnak Yeme Hastalığı Tedavisi

Tırnak yeme davranışını ortaya çıkaran çeşitli sebepler olabildiği için, uygun tedavi yönteminin belirlenmesi, altta yatan sebebin doğru bir şekilde analiz edilmesiyle sağlanabilmektedir. Tırnak yeme davranışı genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan bir alışkanlık olduğu için ebeveynlerin bu davranışı dikkatlice gözlemlemesi ve davranışın altında yatan sebebin anlaşılabilmesi için bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Tırnak yeme davranışı bulunan yetişkin bireyler de uzman desteği ve hastalığına uygun tedavi yöntemi ile tırnak yeme davranışından vazgeçebilmektedir.

Tırnak yeme davranışının tedavisinde suçlama ve cezalandırma olumlu bir etki yaratmamaktadır. Tırnak yeme davranışı, uzmanlar tarafından belirlenen uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilebildiği gibi, çeşitli rahatlama teknikleriyle azaltılabilmektedir.

Cezalandırmak Yerine Sevgi ve Şefkat Gösterilmelidir

Çocukların tırnak yeme davranışı sebebiyle cezalandırılması, suçlanması veya utandırılması davranışın azalmasına yardımcı olmaktan ziyade kaygı artırıcı bir faktör haline gelmektedir. Yetişkin bireylerin tırnak yeme davranışları sebebiyle kendini suçlaması ve utanç duyması da tedaviye yardımcı olmaktan çok stres artırıcı bir etki yaratmaktadır. Bu sebeple tırnak yeme davranışı karşısında ebeveynler çocuklarına, bireyler kendilerine karşı sevgi ve şefkatle yaklaşmalıdır.

Rahatlama Teknikleri Tırnak Yeme Davranışını Azaltabilmektedir

Stres azaltıcı etkisi bulunan rahatlama teknikleri, çocukların ve bireylerin kaygılarını kontrol edebilmelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Nefes çalışmaları, çeşitli nefes alma teknikleri stresin ve kaygının azaltılmasında etkili olabilmektedir. Kaygı ve stresin azalması tırnak yeme davranışının da azalması konusunda etkili olabilmektedir.

Kaynakça

  • Azak, M., Mutlu, B. (2020) Çocuklarda tırnak yeme davranışı: onikofaji. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(3), 227-232.
  • Kaya, M., C., Bulut, M., Bez, Y. (2012) Journal of Clinical and Experimental Investigations, 3(4), 545-547.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.