Teknoloji Ve Çocuk

Teknoloji Ve Çocuk

Bir zamanların “Issız bir adaya düşseniz yanınıza neler alırdınız?” sorusu sorulmaz oldu ya, diyelim ki sorduk herhalde birçok kimse cep telefonu, televizyon ve bilgisayarı ilk sıralara yerleştirirdi. Çağımız teknoloji çağı, çocuklarımız o kadar çok teknolojiyle iç içe büyüyorlar ki, neredeyse 3 yaşındaki yavrularımız bilgisayarda word dosyası açabilecek durumda. Örneğin 5 yaşındaki oğlum, arama motorunda istediği çizgi filmin ilk harflerini yazıyor ve istediği filmi açabiliyor ve bunu sadece gözlem yoluyla kazanmış durumda. Bana ailelerden şu sorular çok gelir “Çocuğum cep telefonu istiyor, almalı mıyım?”, “Bilgisayarın başından kalkmaz oldu, ne yapmalıyım?”, “Televizyondaki tüm dizileri biliyor, ders çalışmıyor, evden dışarı çıkmıyor, bu durumun nasıl önüne geçeceğim?”.

Evet ebeveynleri nimetlerinden fazlaca faydalandıkları teknoloji, söz konusu çocukları olduğunda oldukça zor durumda bırakabiliyor. Onları teknolojiden uzak tutmamalıyız, çünkü teknoloji çağında yaşıyoruz ve şüphesiz çağın gerisinde uyumsuz bireyler yetiştirmek istemeyiz.

Örneğin eskiden bana 6. Sınıfa giden bir çocuğun ailesi “cep telefonu alalım mı?” diye sorduklarında almamaları gerektiğini anlatmaya çalışırken, şimdilerde sınıfta bütün arkadaşlarında cep telefonu olan bir çocuğun yaşayabileceği psikososyal sonuçları da düşünüp alabileceklerini ifade etmeye başladım mesela. Televizyon tabii ki izleyecek, ama seçici olacağız izledikleri konusunda, bir de rol model olacağız, onların yanında hangi tip programları, hangi sürelerle izlediğimiz son derece önemlidir. Sabahtan akşama kadar tv ile bütünleşmiş bir annenin çocuğuna televizyon izlemeyi kısıtlamasının bir etkililiği yoktur. Anne de çocukla aynı sürelerle izlemeyecek elbette ama en azından her şeyde olduğu gibi bunda da dengeyi tutturması gerekmektedir çocuğuna iyi örnek olabilmek adına.

Okul dönemi için günde 1-1.5 saat tv izleme iyi bir süredir. Bu sınırı mutlaka koymalısınız sevgili aileler. Aynı şeyler bilgisayar ve internet kullanımı için de geçerlidir. Bilgisayar oyunlarından mümkün olduğunca uzak tutmanızı önermekteyim. Çünkü başta sağlıklı sosyalleşmeyi engelleme, okul başarısında düşme, içerikleri açısından şiddete meyilli olma gibi birçok olumsuz sonuç doğurmaktadır bu oyunlar.

Bir de internetin sınırsız yüzü var ki, mutlaka çocuklarımızın internet kullanımını gözden geçirip bazı olumsuz sitelere girmelerini baştan engellememiz gerekmektedir. Bilgisayar için de sınır koymak ve sürdürmek son derece kıymetlidir. Ya başaramazsam demeyin, başarırsınız, unutmayın ki onlar sizin çocuklarınız ve sizin koyduğunuz sınırlara ihtiyaçları var.

Teknolojiden zarar değil fayda görmeleri için basit önlemler ve kararlılığa ihtiyacımız var sadece… Hepimize kolay gelsin…

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.