Kadro
Psk. Pelin KAYMAN
Klinik Psikolog
Üniversite | Ufuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü (2017) |
---|---|
Uzmanlık | Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji(2020) |
Bölüm | Yetişkin Psikiyatrisi |
İlgilendiği Yaş Aralığı | 18-65 |
Şube | Ankara – Merkez Kavaklıdere |
Biyografi
Pelin Kayman, 1991 yılında Bursa’da doğmuş olup memleketi Çanakkale’dir. Lisans eğitimini 2017 yılında, Yüksek Lisans eğitimini 2020 yılında tamamladı. Yüksek Lisans Eğitimini sırasında ‘’Cinsel İstismarın Klinik Özellikleri ve Çocuk Üzerindeki Olumsuz Etkilerinin İncelenmesi’’ konusunda proje hazırlamıştır. Yüksek Lisans’ ta Şema terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi teorik eğitiminin yanı sıra süpervizyon alarak danışan görüşmeleri yapmıştır. Daha sonra da EMDR ekolünün eğitimini alarak ağırlıklı olarak Travma konularıyla çalışmıştır. Lisans öğrenimi süresince hem yetişkin hem çocuk yaş grubuna yönelik Psikolojik test eğitimleri almış olup çeşitli konferans, sempozyumlara katılımının dışında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Bölümü yatan hastalar bölümünde Stajyer Psikolog olarak vizitelere katılmış, değerlendirme görüşmeleri, hasta takibi ve formulasyonu yapmıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir rehabilitasyon merkezinde, farklı gelişen çocuklar ve aileleriyle . Psikolog olarak bir yılı aşkın görev yaptıktan sonra Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinde Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nin UNHCR Projesi’nde görev alarak travma geçmişi olan LGBT, yalnız kadın, şiddet mağduru kadın, refakatsiz çocuk gibi hassasiyetleri olan mültecilerle: İşkence, aile içi şiddet, bot kazaları, tecavüz, madde kullanımı, ihmal, istismar gibi ağır konularda çalışma hayatında tecrübe edinmiştir. Son olarak ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketi sonrası ağır etkilenmiş olan kişilere gönüllü destek sağlamıştır. 2021 Ekim ayı itibari ile Madalyon Psikiyatride görev yapmaya başlamıştır.
EMDR Derneği, Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği ve Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
Sertifikalar ve Diğer Eğitimler
- Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Etik Topluluğu tarafından gerçekleştirilen ‘’ Suç ve Suçlu Psikolojisi’’ Sempozyumuna katılım sağlamıştır.(11.02.2014)
- (28.04.2015 Tarihinde Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen ‘’Psikolojik Travmalar’’ konulu konferansa ve panele katılım sağlamıştır.
- Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu 464 saatlik Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamlamıştır. (2019)
- EMDR ÇİFT TERAPİSİ/Ceren Kutay Doğan’dan alınan eğitim tamamlanmıştır.
- Çocuklarda Gözlem ve Görüşme Teknikleri Eğitimi’ni tamamlamıştır. Naisa Psikoloji (2019)
- Maya vakfı tarafından düzenlenen, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteği ile yürütülen ‘’ Travma ve Psikososyal Destekler Giriş ve İleri Düzey Eğitimini tamamlamıştır.’’ (Kasım 2020)
- EMDR Derneği, EMDR terapisi Temel Düzey eğitim ve süpervizyonları ( 7-11 Mart 2021) tarihinde, İleri Düzey eğitim ve süpervizyonları ise (8-11 Ekim) tarihlerinde tamamlanmıştır.
- 9-10-11 Aralık / 16-17-18 Aralık 2021, Dr Alp Karaosmanoğlu, Şema Terapi Uluslararası Sertifikasyon Eğitimi ve süpervizyonları tamamlamıştır.
- UNICEF’in düzenlemiş olduğu Cinsel Sömürü ve İstismarın Önlenmesi eğitimini başarıyla tamamlamıştır.(18.03.2021)
- 50 Saatlik Bilişsel ve Davranışçı Terapi Kuramsal Eğitimi Bilişsel Terapinin Kuram ve İlkeleri, Bilişsel Davranışçı Kişilik Kuramı, Depresyon, Panik Bozukluk, Özgül Fobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi, Sınav Anksiyetesi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Somatoform Bozuklukların Bilişsel Davranışçı Kuram ve Terapileri, Travma Sonrası Stres Bozukluğu İçin BDT ( Temmuz 2021)
- EMDR Derneğinin Travma İyileştirme Grubu’na üye olarak ‘’EMDR Travma Gönüllüsü’’ olarak ülkemizde yaşanan sel felaketi sonrasında İnsani Yardım Proğramı’nda görev almıştır.
- 23-24-25-26 Ağustos 2021 Tarihleri Arasında Yeşilay’ın düzenlemiş olduğu Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Uygulayıcı ve Eğitimini tamamlamıştır.
Test Eğitimleri
- Nöröpsikolojik Test Eğitimi, Uygulama ve Puanlama Sertifikası (08-09 Nisan 2017): Stroop Testi TBAG Formu, İşaretleme Testi, Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi- B Formu
- Nöröpsikolojik Test Eğitimi, Uygulama ve Puanlama Sertifikası (29-30Nisan 2017): Sayı Dizisi Öğrenme Testi, İşitsel Sözel Öğrenme Testi
- Bilişsel Davranışçı Terapistler Derneği tarafından 12.2017 tarihinde düzenlenen Çocuk Testleri Uygulayıcı Eğitimi’ne katılarak 13 testi uygulayabilmektedir.( Arzu Testi, Frankfurter Dikkat Testi, Bier Cümle Tamamlama Testi, D2 Dikkat Testi, Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi, Burdon Dikkat Testi, Raven Progresive Matris Testi, Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi,Gessel Gelişim Figürleri Testi, Cattel 2-A Zeka Testi, Metropolitan Okul Olgunluuğu Testi, Sınav Kaygısı Ölçeği, Ankara Gelişim Tarama Envanteri)
- Çocuk Testleri Uygulayıcı Eğitimi( Arzu Testi, Frankfurter Dikkat Testi, Bier Cümle Tamamlama Testi, D2 Dikkat Testi, Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi, Burdon Dikkat Testi, Raven Progresive Matris Testi, Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi,Gessel Gelişim Figürleri Testi, Cattel 2-A Zeka Testi, Metropolitan Okul Olgunluuğu Testi, Sınav Kaygısı Ölçeği, Ankara Gelişim Tarama Envanteri) Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği, 2017
- 15 Aralık 2021 Tarihinde Moxo Türkiye tarafından verilen Moxo Dikkat Testi Eğitimi’ni tamamlamıştır.
Yazıları
Çok Seviyorum! Bir O Kadar Da Nefret Ediyorum! “Ambivalans”
“Zaten sevilmeye değer değilim, değer verdiğim hiç kimse bana istediğim/beklediğim kadar değer vermedi. Asla tam sevildiğimi ait olduğum yerde olduğumu hissedemedim. Ne zaman ilişkimde değer versem karşı taraf hep suistimal etti. Sevdim, pes etmeden sevdim.
Ebeveyn Tutumlarının Bugünkü Yetişkinliğimize Etkileri
Yetişkin psikoloğu olarak karşılaştığım vakalardan hareketle söyleyebilirim ki; Çocukluğumuzdaki ebeveyn tutumlarının yetişkinlikte nelere mal olabileceği çok sorulan, önemsizleştirilen, fark edilse önemli değişimlere yol açabilecek bir konu.
Ruminasyonu Durdurun!
Ruminasyon : Olumsuz içerikli zihinsel uğraştır. Psikiyatride ruminasyon zihinsel geviş getirme olarak bilinir yani: Zihindeki olumsuz içerikli düşüncenin değişime uğramadan tekrarlayıcı ve katı biçimde dönüp durmasıdır. ‘’Bu olaylar hep beni bulur, neden bunu bana yaptı, ben bunu hak edecek neyaptım,’’ olayın nedeni üzerinde fazlaca kafa yormak, olayın oluşunun defalarca akla gelmesi, olayın oluşuyla ilgili kendini suçlayıcı düşünceler …
Neden Travmadan Sonra Hayat, Öncesi Ve Sonrası Olarak İkiye Ayrılır?
Travmaya maruz kalmış kişiler o ana kadar çözüm üretme kapasitelerini zorlayan, daha önce hiç karşılaşmadıkları biçimde zorlandıkları, benliklerini sarsan bir durumla karşı karşıya kalmışlardır. Bu yüzden onlar için hayat, travma öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılır.