Antidepresan Kullanımı Neden Arttı

Antidepresan Kullanımı Neden Arttı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun antidepresan ilaç kullanımının yüzde 56 oranında arttığını belirtmesi üzerine tüm gözler psikiyatriye çevrildi.

Madalyon Psikiyatri Merkezi Kurucusu Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu bu konuda yaptığı açıklamayla Sağlık Bakanı’nın ‘antidepresanların başka rahatsızlıkların da tedavisinde kullanılması’ sözlerini doğrularken bu artışı 3 nedenle açıkladı.

‘Çağın hastalığı olarak değerlendirebileceğimiz depresyonun arttığını tabii ki söyleyebiliriz. İnsanların psikiyatri konusundaki çekincelerinin azalması, gönül rahatlığıyla doktora gitmeye başlamaları ve ayakta tedavinin artmasıyla konulan teşhisler de belli oranda artmaya başladı.’

Metropol yaşamı, yalnızlık, rekabet ve stres gibi faktörlerin de bu artışı etkilediğini söyleyen Budayıcıoğlu, ikinci bir nedeni de insanların eş dost ve akraba önerisiyle ilaç kullanıyor olmaları olarak değerlendirdi. Doktorların bir kişiye önermiş olduğu ilacın her kişide aynı sonuçları doğurmadığını ve bu yüzden ilaç kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğinin altını çizen Budayıcıoğlu, öneri üzerine yanlış ilaç kullanımının sonuçlarıyla baş etmenin daha zor olacağını belirtti ve antidepresan ilaç kullanımındaki artışın üçüncü nedenini de şu şekilde açıkladı:

‘Bu ilaçlar depresyon dışı hastalıklarda da çok fazla kullanıyor. Deri döküntüsünden, kilo artışına, alerjiden, kas ağrısına kadar bir çok özel durum için doktorlar bu ilaçları önerebiliyor. Doktorlar uygun görüyorsa, bu kullanımlarda bir sakınca yok ancak ilaç kullanımı boyunca uzman kontrolü çok önemli.’ Antidepresan kullanan hastaların, psikiyatrist ve psikologlar tarafından takip edilmesi gerektiğini söyleyen Budayıcıoğlu, bu ilaçların, belli dozlarla başlanıp belli dozlarla bitirilmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.