Uzman Makaleleri

Kendini Gerçekleştiren Kehanet

Kendini Gerçekleştiren Kehanet

Kendini gerçekleştiren kehanet, toplum dilinde “korktuğum başıma geldi, ben böyle olacağını zaten biliyordum” şekliyle tanınabilir.

Peki sizce gerçekten kişi bildiği ya da ön sezileri yüksek olduğu için mi korktuğu başına geliyor? Cevap; Hayır. Çünkü kendini gerçekleştiren kehanet kişinin başına geleceği durumu önceden bilmesinden değil, kendi davranışı neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yani, olumlu ya da olumsuz neye inanıyorsak, inandığımız düşünceyi otomatik olarak beyin komut alır ve davranışlarımızı aldığı komut yönünde şekillendirme eğiliminde olur. Böylece kişi aslında farkında olmadan inançları nedeniyle davranışlarını kendisi yönlendirir.

Örneğin; “kesin yine terk edileceğim” diyen biri farkında olmadan partnerini kendisinden uzaklaştıracak davranışlarda bulunabilir ve sonucunda kişinin kendi olumsuz davranışları partnerini uzaklaştırmaya yol açabilir. Ya da “kimseye güvenmemeliyim”, “hep yalnız kalacağım”

inançlarına sahip kişiler, insanlara uzak, soğuk ve mesafeli davranarak kurduğu yüzeysel ilişki nedeniyle çevresindeki insanlar tarafından uzak ve soğuk algılanarak bağ kuramayabilir.

Kendini gerçekleştiren kehanet şunu der; inançlarımız ve düşünce şeklimiz performansımızın belirleyicisidir. Dolayısıyla performansımıza dair olumlu inançlarımız üst düzey performans göstermemize, olumsuz inançlarımız ise düşük performans göstermemize yol açabilir. Bu durum ise genellikle farkında olmadan gerçekleşir. Çünkü neye inanırsak beyin bu inancımızı haklı çıkarmaya çaba harcayacaktır.

Tüm bunlardan yola çıkarak, hayatınızda kendinize, ilişkilerinize ya da çevrenize karşı sıkça benzer olumsuz inançlara sahip olarak olumsuz sonuçlara maruz kalıyorsanız, kendini gerçekleştiren kehaneti lehinize çevirerek sorununuzu çözmede bir adım atabilirsiniz. Fakat öncesinde, kendiniz ile ilgili gerçekleşen kehanetlerinizin neler olduğunu düşünün. Ardından, kendiniz ve çevrenizdekiler hakkındaki inançları güzelleştirerek davranışlarınızı da değiştirme olanağınız olduğunu unutmayın.

Uzman Bilgisi

  • Üniversite :
  • Uzmanlık :

Yazıları

Videoları

Podcastler

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.