Çocuk ve Oyun

Çocuk ve Oyun

Çocukluğunuzu düşündüğünüzde aklınıza gelen özel anların büyük çoğunluğunu kaplamaz mı oyunlar? Körebeler, saklambaçlar, uzun eşekler ve niceleri. Sosyalleşmenin ilk adımları, kendimizi, kişiliğimizi kazanmanın en anlamlı yolu değil midir oyunlar? Oyunu nasıl tanımlarsınız? Her tanımın içinde “çocuk” kelimesi geçer değil mi?

Evet çocuklar için hayatı tanımanın en keyifli yoludur oyun ama aslında insanın yaşam boyu gelişen bir varlık olduğu düşündüğümüzde her yaşta, her yaşanmışlığın içinde oyun vardır aslında, her yaşta oynanır oyun. Yaşamın ilk yıllarında anneyle oynanan oyun yerini arkadaşla oynanan oyuna bırakır, sonra sevgiliyle, eşle, çocukla, hayatla bazen de kendiyle oyun oynamaya başlar insan.

Yaşamın ilk 18 ayında taklit davranışlarını içeren “alıştırmalı oyun”, 2-6 yaş arasında sembolik oyun, 7-12 yaş arasında da “kurallı oyun” oynanır der Piaget. 12 yaş sonrasını tanımlamaz, belki de sonrası hepsini içeriyordur, belki de herkes kendi kuralını kendi koyuyordur.

Oyun çocuk için çok önemlidir. Çocuk kendini en iyi oyunla anlatır. Çocuğa türlü türlü sorular sorarsınız cevap alamazsınız da, onunla yere oturup oynanan bir oyunda öyle şeyler söyler ki, iç dünyasını yansıtır size, o oyunlarda bazen hayalleri vardır çocukların bazen de hayal kırıklıkları.

Çocuğunuzu tanımanın, onu anlamanın en kolay ve en keyifli yoludur aslında oyun. Oyun çocuğa sosyal beceriler kazandırırken, duygusal dünyasını zenginleştirir ve özgürleştirir onu.  Çünkü gerçek dünyasında yapamadığı şeyleri oyunda yapar, yapar ki rahatlar, rahatlar ki mutlu olur.

Çocuğunuzun oyun oynaması için ona uygun ortamı sunun sevgili aileler ve onlarla bolca oyun oynayın. Onlar oyun oynarken izleyin onları, öyle şeyler keşfedeceksiniz ki, çocuğunuz bebeğine zorla yemek yedirirken belki de size bir mesaj verecek ya da oyuncak evin içine babayı sokmayıp, babasının fazla çalıştığını anlatmaya çalışacak belki de.

Ama kesin olan bir şey var ki, oyun onun ruhuna iyi gelecek, oyunlarını desteklemeniz ve ona bu keyifli anlarda eşlik etmeniz ise katlayacak oyunun faydasını ve hazzını.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.