Terapi Nedir?

Terapi Nedir

Terapi nedir? denince çoğumuzun aklına filmlerdeki terapi sahneleri gelir; danışan bir divana uzanmıştır, terapistin yüz ifadesi yok denecek kadar azdır ve terapi “Çocukluğunuza dönelim” ile başlar.. Aslında terapi boyunca olan gerçekte bu değildir. Terapi gerekli eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı profesyonelleri eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, hayata bakış açınızı, kendiniz ve diğerleri ile ilgili inançlarınızı, tutumlarınızı, günlük yaşamda sizin bile farkına varmadığınız bilinçdışı itici güçlerinizi fark etmenizi sağlayan bir keşif sürecidir. Bu keşif sürecinin en önemli amacı ise yaşadığınız zorluklara karşı iç görü kazanmanız, düşünce ve duygularınızda değişiklik meydana getirmeniz, bu değişiklikleri hayata geçirebilmek için ihtiyacınız olan motivasyonu ve değişim için uygun yolları belirlemektir.

Hepimiz birileri bizi dinlesin, anlasın isteriz. Bu da terapiye gelmemizin sebeplerinden biridir. Günümüzde terapiye olan ilgi artmıştır ancak hala bazılarımızın kafasında “Ben bunu annemle/babamla/eşimle vs. ile de yapıyorum” gibi bir düşünce vardır. Yakınlarımız ve dostlarımız ile “dertleşme”lerimiz gerçekten de “dert”leşmektir ve odak noktası derttir. Terapist ile gerçekleştirilen terapi sürecinde ise odak noktası “değişim”dir. “Dertler” yani sıkıntılar, sorunlar anlatılır ama dertleşmede olduğu gibi “Ah ah, tüh tüh” edilmez.

Terapist Kimdir?

Terapide size eşlik eden terapist profesyoneldir ancak aynı zamanda sizin dostunuz, sırdaşınızdır. Terapist her zaman ve her şeye rağmen sizin yanınızdadır ve sizi yargılamaz. Terapistin terapi boyunca yaptığı sizi tüm yönleriniz ile anlamak, düşünce ve duygu dayanaklarınızı keşfetmek ve bunları sizin kabul ettiği gibi anlamak, empati kurmaktır. Terapist sizi elinizden tutar ve sizinle birlikte bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta terapist sizi gideceğiniz yere pat diye bırakmaz, size eşlik eder.

Ancak unutmamalısınız ki hiçbir terapistin elinde sihirli değnek yoktur ve yolculuğu en iyi şekilde geçirebilmek için sizin de çaba göstermeniz gereklidir. Öyle ki terapiye istekli olmaz ve terapiye aktif bir şekilde katılmazsanız kişiliğinizi ve geçmişsinizi tüm çıplaklığıyla göremezsiniz.  Aktif olarak terapiye katılmanızın yanında terapist ile sıcak ve yakın bir ilişki kurmak da bu amaç için önemlidir.

Aktif olarak katıldığınız bu yolculuk ile birlikte kaderiniz değişebilir. Kaderiniz hep kişiliğinizde yani alışkanlıklarınızda, doğrularınızda ya da doğru bildiklerinizde gizlidir. Geçmişinize ve kişiliğinize bakabilmek, nerede, ne zaman ve neyi sürekli tekrar ettiğinizi görebilmek bir falcı gibi geleceğinizi görebilmenizi sağlar. Böylece aslında kaderinizi değiştirecek gücü elde etmiş olursunuz.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.