Gençliğin Gözyaşları, Madde Bağımlılığı

Gençliğin Gözyaşları, Madde Bağımlılığı

Doğdukları gün, yürümeyi öğrendiği zaman, ilk kelimelerini söylediğinde bizlere tarifsiz mutluluklar yaşatan çocuklarımız… Onlar büyüdükçe hayatın onlara sunduğu olumlu veya olumsuz unsurlarla yüz yüze kalmaya başlıyorlar. Bu unsurlarla baş etme potansiyellerine göre de birçok sorun yaşıyorlar. Günümüzde onları bekleyen en büyük tehlikelerden biri de madde bağımlılığı. Son yıllarda uyuşturucu maddelerin kolay ulaşılabilir olması, yeni formların üretilmesi, fiyatlarının ucuzlatılması, birçok kişinin bağımlı hale gelmesine neden olmuştur.

Madde Bağımlısı Gençler

Özellikle lise ve üniversite çağındaki gençlerimiz ciddi bir tehlike altındadır. Sıklıkla madde ile ilk tanıştıkları bu dönem onlar için hayatlarında bir dönüm noktası olmaktadır. Yaygın kullanım ve sigara benzeri yapıları nedeniyle esrar ve bonzai (sentetik esrar) gençlerimizin durumu normal olarak değerlendirmelerine sebep olmaktadır. Ev partilerinde ve gece kulüplerinde, sokak aralarında bu maddelerle tanışıp dramatik bir yolculuğa başlamaktadırlar. Bu maddeyi hızla birbirlerine bulaştırıp çevrelerinde bir halka oluştururlar. Madde arkadaşlığı dediğimiz bu durum bağımlılığın artık bir parçası olmuştur. Başlangıçta alınan keyif yerini daha sonra maddeye ulaşım sorunları gibi ortak kaygılara bırakır.

Madde Bağımlılığının Etkileri

Uykusuzluk, kaygılar, zevk almama, isteksizlik, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi sorunlar iyiden iyiye baş gösterir. Okul başarısı hızla düşer, çevresindeki insanlar, arkadaşlar ve aileleri ile ilişkiler hızla bozulur hatta kopma noktasına gelir. Artık beyin sadece madde tarafından yönetiliyordur. “Ben istersem kullanmam, bırakırım.” şeklindeki cümlelerin kullanılması madde bağımlılığının ayak sesleri gibidir. Tekrarlayan bırakma ve yeniden başlama dönemleri birbiri ardına gelir. Yaşamın en verimli en canlı dönemleri hızla geçmektedir ve bu durum artık kontrolden çıkmıştır. Türkiye her ne kadar birçok ülkeden madde kullanım oranları açısından iyi durumda olsa da tehlike büyüktür. Özellikle metropoller büyük tehdit altındadır.

Madde Bağımlılığı Tanı ve Tedavisi

Tıp dünyası madde bağımlılığının her formunun ( sigara, alkol, ekstazi, esrar, kokain, eroin, bonzai ) bir alışkanlığın ve “istersem bırakırım” gibi kullanımı teşvik eden ve cesaretlendiren bir durumun ötesinde kronik bir beyin hastalığı olduğu ve bağımlılığın birçok aşaması olan ciddi bir tedavi süreci gerektirdiği konusunda hem fikir olmuştur. Bu tedavi hekim, hasta ve diğer aile bireyleri ile birlikte yürütülmesi gereken, detoksifikasyan (arındırma) ve sonrasında uzun süreli bir rehabilitasyon sürecini içermektedir.

Gençlerimiz için madde ile tanışmadan önce sosyal çevresini düzenlenmesi, sorunlarla baş etmesini sağlamak için problem çözme becerilerini artırma, zihinsel süreçlerini ele alıp sağlıksız ve olumsuz duygular yaşamasına sebep olan düşüncelerinin yeniden yapılandırılması, haz kaynaklarının çeşitlendirilmesi gibi koruyucu önlemler büyük önem taşımaktadır. Böylesine güçlendirilmiş ve desteklenmiş zihinsel süreçler sadece madde bağımlılığı değil hayatımızda karşılaştığımız tüm sorunlarla baş etmemizde bize yardımcı olur.

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.